" />

10 lucruri interesante despre gogosi!

gogosi

Prima reteta tiparita a gogosilor poate fi gasita intr-o carte de bucate englezeasca din 1803.

Istoria gogosilor dateaza de pe vremea romanilor, secolul II i.Hr., cand se numeau globulii.

Unii istorici consemneaza faptul ca multa vreme s-a considerat ca aluatul prajit are un caracter sacru si festiv. Poate cea mai veche mentiune a sa este in Levitic, unde se spune ca turte amestecate cu ulei si faina si apoi prajite erau aduse drept jertfa lui Dumnezeu.

Grecii din Antichitate nu erau nici ei straini de acest desert, prajind benzi din aluat pe care apoi le ungeau cu miere.

Potrivit unor istorici, in Europa Evului Mediu gogosile se preparau mai ales in bucatariile manastirilor, in perioada dinaintea Postului Pastelui, pentru ca pe la 1400 desertul sa devina popular in Anglia, Germania si Olanda.

In secolul XV, intrucat in Germania zaharul erau greu de gasit, s-a trecut la umplerea aluatului cu carne sau ciuperci.

Pelerinii si colonistii olandezi au adus reteta magica in America, mai exact in Manhattan (pe atunci inca New Amsterdam), sub numele de olykoeks, adica prajituri uleioase.

Gaura de la gogoasa este atribuita de istoricii bucatariei capitanului Gregory Hanson, un marinar olandez al carui vas a fost lovit de furtuna la 22 iunie 1847. El a explicat ca pentru a tine bine mana pe carma a infipt gogoasa in spitele ei si asa a aparut prima gaura din gogoasa vazuta vreodata de vreun muritor.

Astazi, popularul desert cunoaste nenumarate variante: francezii le umplu cu gem de macese, la Berlin ele se numesc berlineze, austriecii si bavarezii pun in ele gem de caise, elvetienii adauga aluatului branza de vaci si stafide. In Ungaria, dulceata se pune intr-o adancitura din mijlocul gogosii.

SUA are pana si o zi nationala dedicata acestui desert.

Joaca-te cu noi ! legume