" />

10 lucruri pe care nu le stiai despre gutuie

gutui

Gutuiul  este un copac fructifer foarte des intalnit in tara noastra. In ciuda acestui lucru, gutuiul are in urma sa o istorie bogata si frumoasa. Iata cateva informatii inedite despre gutui.

1 Gutuile fac parte din aceeasi familie cu merele si apartin speciei  de fructe semintoase. Totusi, se spune ca gutuile ar fi mai vechi decat merele si ca de fapt cu acestea l-ar fi ispitit Eva pe Adam in Edenului.

2 Turcia este pe primul loc in productia mondiala de gutui (produce aproximativ un sfert din totalul de pe glob).

3 Daca gutuile pe care le stim noi sunt tari si crocante, cele care cresc in Asia de vest si tarile tropicale, sunt moi si suculente. Culoarea acestora este mai aurie, iar mirosul mai puternic. Unele persoane ar putea spune ca mirosul lor este coplesitor si chiar greu de suportat.

4 In unele tari, gutuia este considerata prea tare, motiv pentru care este consumata fiarta sau coapta.

5 Semintele de gutui fierte in apa formeaza un fel de jeleu care in Orientul Mijlociu este utilizat pentru a trata durerile de gat.

6 Gutuile oxideaza rapid dupa taiere , asa ca pentru a preveni acest lucru, ele trebuie sa fie pastrate in apa minerala .

7 Gutuiul este unul dintre copacii cu cele mai frumoase flori. Foarte multi gradinari planteaza copacul tocmai datorita acestui beneficiu .

8 Conform unei scrieri homerice, in Gradina Hesperidelor, care erau niste nimfe gratioase, exista un pom care facea fructe de aur. Acest pom ar fi fost cadoul Herei la nunta sa cu maretul Zeus. In acea gradina din muntii Arcadiei din Grecia, pomul care facea fructul paradisului era pazit de agerul Atlas.

9 Unii oameni folosesc gutuile pentru a improspata mirosul din camere. Oamenii de la tara, de exemplu, le pun pe plita/soba si se bucura de  mireasma placuta pe care fructele o imprastie.

10 Calitatile medicinale ale gutuilor au fost apreciate din cele mai vechi timpuri. Spre exemplu, Shakespeare a scris despre acestea ca ar fi un panaceu pentru stomac.

Joaca-te cu noi ! legume