" />

11 REȚETE cu CIUPERCI pentru IMUNITATE sporită

c-0

CIUPERCILE ÎNTĂRESC SISTEMUL IMUNITAR
Ciupercile – sunt pline de nutrienţi care ajută organismul să lupte cu infecţiile, conţinând vitamine din grupul B (riboflavină, niacină, piridoxină sau acid folic), întărind sistemul imunitar şi protejând membranele celulelor din corp. Iată câteva rețete gătite de călugării noștri luminați din vechime:
CHIFTELE DE CIUPERCI
Mareste imaginea.
Ai trebuință de următoarele:
15 pălării de ciuperci mai mari
2 felii de pâine
2 cepe
4 căței de usturoi
1 frunză dafin
oregano
3 linguri făină
3 linguri orez
piper
sare
cimbru
ulei
Preparare: Fierbem orezul în apă sărată vreme de 20 minute. Curățăm ciupercile și le fierbem 10 minute împreuna cu câteva boabe de piper, sare, oregano și 1 frunză de dafin. După ce le-am scurs de apă, le tocăm mărunt. Adăugăm peste ele ceapa și usturoiul tocate, orezul și le pasăm energic. Adăugăm feliile de pâine înmuiate în apă și stoarse, făina și condimentăm după gust cu piper, sare și cimbru.
 Cartea de bucate de Post;

 Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

CIORBĂ DE CIUPERCI
Ai trebuință de următoarele:
500 grame ciuperci
3 linguri ulei de măsline
2 cepe
3 morcovi
1 păstârnac
2 ardei
sare
1 legătură de leuștean
suc de roșii
borș
Mod de preparare: Se curăţă ceapa, morcovul, păstârnacul, ardeiul, se toacă şi se pun la fiert cu un praf de sare şi puţin ulei. Legumele se lasă la fiert un timp la foc potrivit, apoi se adaugă ciupercile spălate şi tăiate fideluţă. După 30 de minute, se adaugă suc de roşii, apoi borşul după gust. Se sărează după gust, iar la final se adaugă leuşteanul tocat.
 Alfabetul mâncării sănătoase
Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii
Confesiunile unui bucătar fericit
SUPĂ-CREMĂ DE CIUPERCI CU NUCĂ
Ai trebuință de următoarele
500 gr ciuperci (1/2 pleurotus și 1/2 champignons)
1 păstârnac
1 morcov
1 ceapă
2 cartofi
1 căpățână de usturoi
5 linguri de ulei de măsline
1 lingura rasă de cimbru
sare
piper
Mod de preparare: Curățăm cartofii, morcovul și păstârnacul, le tăiem cuburi și le punem în apă cu puțină sare spre fierbere, vreme de 20 de minute. Spălăm ciupercile, le tăiem și le călim împreună cu ceapa tăiată mărunt în puțin ulei de măsline. Apoi, adăugăm sarea, piperul, cimbrul și usturoiul și le mai lăsăm timp de 5 minute. Pasăm ingredientele și mai adăugăm puțin ulei de măsline. Servim o porție de supă-cremă de ciuperci cu miezul de la o nucă și crutoane.

CIULAMA DE CIUPERCI

Ai trebuință de următoarele:
1 kg ciuperci
50 gr făină
200 ml ulei
300 ml supă de legume
mărar verde
pătrunjel verde
sare
piper
Mod de preparare: Ciupercile trebuie spălate, tăiate și puse la fiert. Cât timp fierb, pregătește sosul. Pune uleiul într-o cratiță și adaugă făina, amestecând cu o lingură de lemn. Treptat, adaugă supa de legume amestecând în continuu, pentru ca făina să nu formeze cocoloașe. Dacă nu ai la îndemână supă de legume, poți folosi și apă, însă supa de legume potențeaza gustul delicios al acestui preparat. Sosul trebuie să aibă o consistență cremoasă. În momentul în care ai obținut-o, scoate și ciupercile de la fiert și adaugă-le în sos, împreună cu sarea și piperul.
Ciulamaua mai trebuie lăsată la fiert aproximativ 5 minute, după care poate fi pusă în farfurii pentru a fi servită. O dată pusă în farfurii, se ornează cu verdeața tocată. Ciulamaua de ciuperci de post poate fi consumată și cu pâine, dar combinația ideală este cu mămăligă.
OFERTĂ!

Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucureștilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei
CIUPERCI LA CUPTOR
Ai trebuință de următoarele:
12 ciuperci mari
câteva fire de pătrunjel
câteva fire de mărar
1 căţel de usturoi
1/4 linguriţă sare
1/2 linguriţă boia
1/2 linguriţă piper
puţin ulei
Mod de preparare: Se spală ciupercile şi apoi se usucă cu şerveţele de hârtie. Scoateţi codiţele. Aşezaţi zece ciuperci în tavă cu faţa în jos şi daţi la cuptor la 220 C pentru zece minute. Scurgeţi sucul lăsat de ciuperci din tavă şi întorceti ciupercile cu faţă în sus. Tocaţi mărunt codiţele plus restul de două ciuperci şi le amestecaţi cu verdeţurile tocate, usturoiul strivit şi condimente. Umpleţi pălărioarele ciupercilor din tavă cu amestecul de mai sus. Stropiţi cu puţin ulei ciupercile. Daţi la cuptor pentru 15 – 20 minute. Le serviţi calde cu mujdei de usturoi şi pâine prăjită.
CONOPIDĂ CU CIUPERCI
Ai trebuință de următoarele:
1 conopidă
200 grame ciuperci
100 grame margarină
1 lingură făină
1 legătură de pătrunjel
sare
piper
Mod de preparare: Conopida ruptă în bucheţele se spală şi se fierbe în apă cu sare. Ciupercile se curăţă, se spală, se taie felii şi se călesc 10-15 minute în margarina, după care se presară făina şi se sting cu o cană de apă (se poate folosi şi apa în care a fiert conopida).
După ce au dat în clocot, se adaugă conopida fiartă, se potriveşte de sare şi se mai fierb încă 10 minute. La sfârşit se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi se potriveşte de piper.
1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

 Reţete vechi româneşti reinventate;

 Retete vegetariene cu „gust” de carne;

 Retete la gratar „altfel”;

GULAȘ DE CIUPERCI
Ai nevoie de următoarele:
600 grame mix de ciuperci (200 grame ciuperci obișnuite; 200 grame hribi; 200 grame ghebe – toate ciupercile pot fi și congelate)
1 căţel de usturoi
1 fir mic de rozmarin
1 fir mic decimbru
5 fire de pătrunjel
1 lingură ulei
sare, piper negru
pastă ardei
1 ardei roşu (gras sau kapia; aprox. 150 gr)
1/2 ceapă mică
1 căţel de usturoi
1 linguriţă cu vârf boia de ardei dulce
1 linguriţă cu vârf pastă de roşii
1 linguriţă de oţet balsamic
1 linguriță zahăr
1 lingură de ulei
sare
Mod de preparare: Dacă folosiţi ciuperci congelate începeţi cu ele: le puneţi într-o tigaie largă, la foc mediu şi le lăsaţi până sunt decongelate complet. Strecuraţi sucul lăsat de ciuperci, presând bine pe ciuperci; reţineţi separat ciupercile şi sucul lăsat. Măsuraţi sucul lăsat de ciuperci şi completaţi cu apă dacă e cazul astfel încât să aveţi 300 ml lichid. Restul ciupercilor se şterg cu un şerveţel, se curată de picioruşe şi se taie bucăţi potrivite. Sosul: într-o oală încingeţi uleiul şi adăugaţi ceapă tocată, usturoiul felii groase, pasta de ardei şi ardeiul curăţat tăiat bucăţi nu foarte mari. Se soteaza împreună 5 minute, până ceapă se înmoaie un pic. Se adaugă pastă de roşii şi oţetul balsamic şi se soteaza împreună încă 1 minut. Se trage oală de pe foc, se adaugă boiaua (dacă doriţi puneţi şi puţină boia iute şi afumată) şi zahărul şi se amestecă bine. Se stinge cu lichidul de pe ciuperci şi se condimentează cu puţină sare. Dacă nu aţi folosit ciuperci congelate folosiţi 300 ml apă. Se fierbe la foc mic, timp de 25 de minute. Se pasează sosul bine şi apoi se trece printr-o sită fină. Într-o cratiţă mai largă încingeţi uleiul şi adăugaţi ciupercile crude. Se soteaza la foc mare până încep să se rumeneasca. Se adaugă şi ciupercile care au fost congelate şi se soteaza împreună încă 2-3 minute. Se adaugă usturoiul tăiat felii, firele de verdeaţă, puţină sare şi piper negru şi se soteaza încă 1 minut. Se adaugă sosul gulaş şi se fierbe cu capac timp de 10 minute. Se scot verdeţurile din oală. Se drege gulaşul de sare. Se adaugă pătrunjel tocat. E bun cu mămăliguţă sau piureu de cartofi.
PĂLĂRII DE CIUPERCI CU BRÂNZĂ LA GRĂTAR
Ai nevoie de următoarele:
4 pălării de ciuperci mari
unt
4 căței de usturoi
1 baghetă de pâine albă
ulei de măsline
brânză telemea
cimbru
Mod de preparare:
Frige pe grătar 4 pălării de ciuperci mari, cu lamelele în jos. După cinci minute, întoarce-le și unge-le cu unt, presară câte jumătate de cățel de usturoi zdrobit și câteva rămurele de cimbru. Frige apoi ciupercile pe grătar încă 5-10 minute. Taie o baghetă de pâine albă în felii subțiri, unge-le cu puțin ulei de măsline și pune-le pe grătar până se rumenesc. Servește ciupercile pe feliile de pâine, cu bucățele de brânză feta și roșii tocate.

CIUPERCI CU MAIONEZĂ UȘOARĂ (FĂRĂ OU) ȘI USTUROI
Ai trebuință de următoarele:
500 grame ciuperci (sau o conservă de ciuperci întregi de 400 grame)
5-6 căţei de usturoi
„maioneză” ușoară din lapte, usturoi şi ulei de măsline
sare
piper
Mod de preparare:
Se fierb ciupercile cu puţină sare (întregi dacă sunt mici-mici sau tăiate în jumătăţi/sferturi). Se lasă să se scurgă bine, apoi se amestecă cu usturoiul pisat, sare şi piper după gust. Se adaugă „maioneza” fără ou. Se dă la rece timp de o oră înainte de servire să se întrepătrundă aromele. Se decorează cu pătrunjel.

SALATĂ MUHAMOR
Ai trebuință de următoarele:
2 pahare de ciuperci uscate
1 ceapă
2 linguri de ulei
sare
verdeață
smântână (opțional, dacă nu e în timpul Postului!)
Mod de preparare:
Ciupercile se pun la muiat timp de 8 ore, după care se fierb în apă puțină, cât să le acopere. Se toacă prin mașină, se amestecă – pentru o minimă iuțeală – cu ceapa și verdeața tăiate mărunt, apoi se sărează și se drege confortabil cu smântână sau cu ulei (de măsline sau de sâmburi de struguri, acesta din urmă un suport aproape neutru pentru condimente și savoarea plină a verdețurilor).
Mulți consideră – și pe bună dreptate! – că o salată de ciuperci („muhamor” asta presupune) este fadă în absența usturoiului. O soluție de compromis ar putea fi un mujdei frecat cu miere și, eventual, nuci verzi curățate de pieliță și zdrobite cu același pisălog.

ZACUSCĂ DE CIUPERCI
Ai trebuință de următoarele:
2 kg ciuperci
1 kg gogoșari/ardei kapia
1 kg roșii coapte
8 cepe mijlocii
2 căpățâni de usturoi
200 ml ulei
sare și piper după gust
2-3 frunze de dafin
Mod de preparare: Coace ardeii (ca pentru salata de ardei copți). Când sunt gata, spală-i și curăță-i de coajă și de semințe. Toacă mărunt de tot ceapa. Călește-o – la foc mic, să nu se ardă – în puțin ulei încins, circa 4 minute, amestecând constant. Toarnă puțină apă peste ca să se înmoaie, amestecă iar ușor.
Toacă ardeii mărunt și adaugă-i la călit peste ceapă. Spală și toacă ciupercile. Aici tu alegi cât de mari vrei să fie bucățile. Fiind vorba de zacuscă de ciuperci, până la urmă, se poate tăia și foarte mărunt, ca să îngroașe sosul, și mai mărișor, ca să se simtă clar fibra ciupercilor.
Adaugă ciupercile la călit peste ceapă și ardei. Mai pune apă (câtă cer legumele, pe lângă zeama lăsată de ciuperci, ca să se înăbușe și fiarbă bine), semi-acoperă cu capacul și lasă la făcut, amestecând din când în când.
Toacă mărunt roșiile curățate de coajă. Când ciupercile s-au înmuiat, pune și roșiile mărunțite peste. Asezonează după gust cu sare, piper și frunzele de dafin.
Lasă iar totul la fiert, amestecând constant. Când scade sosul îndeajuns de mult și ajunge la consistența preferată de tine, ia de pe foc și pune la borcan sau direct pe felii mari de pâine prăjită.
OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Joaca-te cu noi ! legume