" />

13 fenomene naturale pe cat de spectaculoase, pe atat de rare!

poza 2

poza 1

 

“Degetul mortii”

Denumit BRINICLE, fenomenul este descris ca o “coloana de gheata ce se formeaza in conditii speciale in ocean, cand exista o diferenta mare de temperatura intre apa (in jur de -1.9 grade Celsius) si temperatura aerului de la suprafata (-20 grade Celsius).

 

 poza 2

 

 

Fulgerele vulcanice – acesta este un alt mister al naturii

Oamenii de stiinta sugereaza ca bulele de magma emise si cenusa duc cu ele electricitate.

 poza 3

 

Curcubeul alb

Curcubeul alb nu este decat un arc de ceata, in care picaturi minuscule de apa au inghetat din cauza temperaturilor extrem de scazute.

 

 poza 4

Relampago del Catatumbo este un fenomen unic in lume, localizat la varsarea raului Catatumbo in lacul Maracaibo din Venezuela.

Este vorba, practic, de o succesiune de fulgere, timp de 140-160 de nopti pe an si 10 ore pe noapte. In medie, au fost semnalate 280 de fulgere pe ora. Se estimeaza ca in zona se produc 1.176.000 de fulgere pe an, iar fenomenul este vizibil de la 400 de km departare.

 

poza 5

Curcubeul lunar

Un arc stralucitor de culoare care se vede pe cerul noptii poate parea ceva ireal; totusi, un astfel de fenomen, numit curcubeul noptii, exista si poate fi vazut doar in cateva locuri de pe pamant.

Acest fenomen rar apare in noptile cu luna plina, atunci cand lumina lunii ajunge la picaturile de apa ale unei cascade, iar unul dintre putinele locuri unde poate fi admirat este Parcul National Yosemite din California.

poza 6

 

Spuma cappuccino

 

Spuma, formata dintr-un amestec de nisip si apa, este un fenomen natural: a fost creata de vanturile si ploile puternice care se abat intr-o zona.

 

 poza 7

 

Tromba marina este o coloana de aer care se formeaza deasupra apei, se invarte rapid si are caractersiticile unei tornade.

 

 poza 8

 

Norii „Morning Glory” reprezinta un alte fenomen la fel de ciudat si de spectaculos. Acesti nori sub forma de rulouri apar in stratul inferior al atmosferei in partea de sus a furtunii si pot fi adesea observati si pe tarmul nordic al Australiei. De asemenea, acesti nori au fost vazuti si deasupra Germaniei, Americii Centrale, Canalului Englez si deasupra regiunii estice a Rusiei.

 poza 9

 

Adesea, datorita formei lor spectaculoase, acesti nori lenticulari sunt confundati cu OZN-uri.

 

 poza 10

Uneori, pe cer apar, pe langa Soare, alte pete luminoase, cu lumina alba sau colorata, stralucind cu diferite intensitati si despre care nu stim ce sunt si de unde vin. Sunt parhelia (pluralul cuvantului parhelion, care denumeste una dintre aceste pete de lumina) sau sori falsi.

 

 poza 12

Gogosi de zapada

 

 poza 13

Banda gri-albastruie de deasupra orizontului este umbra Pamantului, iar imediat deasupra sa apare o stralucire cu tenta roz. Fenomenul are loc atunci cand lumina rosiatica a Soarelui care apune este dispersata de atmosfera Pamantului..

 

 poza 14

 

Denumiti „Jacques Cousteau”, norii undulatus asperatus reprezinta o formatiune noroasa pe care Pretor-Pinney, un pasionat de astfel de fenomene si fondatorul Societatii de Evaluare a Norilor, a propus, in urma cu doi ani, ca aceasta sa constituie o categorie diferita de nori.

 

 

Joaca-te cu noi ! legume