" />

ALVIȚA, un dulce românesc minunat de demult

a--

Deşi necesită un îndelung proces de preparare, pe vremuri, alviţa aducea sărbătoarea în casă. Despre obiceiul baterii alviţei, care avea loc doar de Lăsatul Secului, scrie şi etnologul Simion Florea Marian în cartea „Sărbătorile la români”, aducând în prim-plan bucuria din casele oamenilor atunci când pe masă se punea alviţă.

Umplutură, ingrediente: • 5 albuşuri • 400 g zahăr tos • 300 g miez nucă • 300 g miere • 1 lingură zeamă de lămâie • 1 plic zahăr vanilat • 6 ouă (60-70 g oul) • 600 g făină Foi de plăcintă fără grăsime (de tăiţei)

Aluat: • Se face de cu seară: se bat ouăle spumă, se amestecă cu făină şi se frământă până nu se mai lipeşte de mână. Se întind 6 foi subţiri de mărimea vasului în care vom pune alviţa, se pun în tavă şi se coc uşor douăzeci de minute, la foc mic, în cuptor, una câte una.

Cum se pregăteşte umplutura: • Miezul de nucă se încinge uşor într-o tavă, câteva minute, fără să se rumenească, apoi se freacă între mâini, să le cadă cojile; se sparg în bucăţi mici • Într-o cratiţã de aproximativ 3 litri se bat albuşurile spumă • Se pune mierea la foc mic, până ajunge să clocotească (atenţie, să nu dea în foc) • Se adaugă zahărul şi zeama de lămâie, împreună şi deodată • Vasul se aşază pe marginea plitei, şi se mai bate amestecul (cu telul) încă vreun sfert de oră, până se întăreşte • Se toarnă fierbinte peste spumă, amestecându-le pe foc potrivit (cu acelaşi tel în formă de pară) nebuneşte, cu toată forţa • Se ia în sfârşit de pe foc, se adaugă zahărul vanilat şi nucile, amestecându-le uşor • Se căptuşeşte un vas cu o coală mare de hârtie pergament • Se pun 3 foi de aluat în vasul unde este hârtie, se răstoarnă umplutura fierbinte şi se nivelează • Se acoperă cu celelalte 3 foi şi se presează, să se lipească • Se înveleşte bine alviţa în foaia de pergament • Se acoperă cu o altă tavă sau o scândură, să se preseze şi se lasă la rece, 3-4 zile, să se-ntărească.

Baterea alviţei este o datină care se face totdeauna în ziua de Lăsatul secului şi care e uzitată mai cu seamă între copiii din Muntenia. „Leagă o sfoară de o grindă, în dreptul mesei sau în alt loc undeva; de capătul sforii leagă un cocoloş bun de alviţă, şi apoi toţi copiii stau roată de jur împrejurul mesei cu gurile căscate ca să poată prinde cocoloşul de alviţă. Unul poartă sfoara de jur împrejur pe la toţi şi, când se apropie boţul de alviţă pe la gurile lor, ei se repăd asupra lui ca să-l prindă, căci care-l prinde a lui este toată alviţa aceea”…

Reteta de nuga este asemanatoare, dar nu se folosesc foile de placinta si, la final, preparatul este mai tare si poate fi umplut cu stafide, fistic, migdale etc.

Mai multe rețete asemănătoare puteți găsi în volumul „RETETE VECHI romanesti reinventate” – carte din Colectia Bucatarescu,  publicata de Editura Integral.
Selectate din vechile cărți de bucate si reinterpretate de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu! Volumul este disponibil, impreuna cu celelalte carti din Colectia Bucatarescu AICI: https://eintegral.ro.

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Joaca-te cu noi ! legume