" />

AZIMĂ și PÂINE PUSTNICEASCĂ sau rețete vechi de pâine vindecătoare

bread-4

Mesele din trapeza unei mânăstiri sunt doar unul din semnele bogăției vieții sufletești a celor care au ales să trăiască întru „schimnicie”.

AZIMĂ

Din bucătăria țăranului român a fost un manuscris înaintat Academiei Române în 1916 de Mihai Lupescu, dar a rămas, din păcate, needitat până în 2000, când a beneficiat de o ediție critică în care se regăsesc o mulțime de rețete vechi, unele dintre ele chiar rarisime.

„Azima se face din făină de orz; se face și din făină de grâu, măcinată mai mărișor, din făină de secară ori din făină de grâu amestecată cu cea de porumb. Ea se face așa: se macină orzul, după ce s-a vânturat și curățit, se cerne făina, mai întâi printr-o sită rară, ca să se aleagă hoaspă cu țepii, tărâțele, apoi se dă prin sita cea deasă într-o covată, se opărește cu apă fierbinte, se frământă bine cu mânele și din aluatul acesta nedospit se fac turte rotunde, ca de-un deget de groase, și mai mari decât o farfurie, se pun pe lopată și, după ce se fac pe ea niște împunsături cu degetele de la mâna dreaptă, se dă în cuptorul înfierbântat din vreme, de se coace. Când sunt frunze mari de varză, se pun și pe frunze. Ca să se rumenească, se face în gura cuptorului zăgneață, un focușor iute de țăndări de lemn uscat.  Când s-au copt bine, se scot cu lopata, se scutură de cenușă, se pun pe masă ori pe laiță, se lasă de se răcesc și se mănâncă goale – fără bucate -, întingându-le în sare ori în mujdei; se mănâncă și cu ceapă ori usturoi. Azime se fac mai mult în post, ca și malaiul cel dulce. Cu tărâțele rămase de la azime se umple borș, amestecându-le cu cele de grâu și porumb, dar mai ales se fac lături ori hâlbe la porci.” 

Rețete de suflet. Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești

Cartea de bucate de Post

Note lămuritoare. HOASPĂ. „(Reg.) Înveliș al grăuntelui de cereale, al bobului de fasole, de mazăre etc.”;  ZĂGNEAȚĂ.  „(Mold.) Foc de nuiele sau de surcele uscate, care arde cu flacără vie. ◊ Expr. A da zăgneată focului = a înteți, a face să ardă. Dar tu nu sta degeaba. Cât spun eu, tu dă zăgneată focului c-oleacă de stuh. SADOVEANU”; LAIȚĂ. „Scândură lată fixată pe țăruși de-a lungul unui perete în casele țărănești, pe care se stă. ♦ Bancă fixată afară (la poarta caselor țărănești). ♦ (Rar) Scândură pe care se șade în căruță, în sanie.”; HÂLBĂ.  „(Trans., Bucov.) Lături, zoaie.” (Sursă: https://dexonline.ro/)

Leacuri împotriva gripei, remedii vechi și noi, rețete sănătoase găsiți în volumul GHID PRACTIC DE PREVENIRE A INFECTĂRII CU COVID-19, apărut la Editura Integral, la prețul promoțional de 24,99 lei.

PÂINE PUSTNICEASCĂ

Istorie, ingrediente trebuincioase și mod de preparare: Acest aliment de bază al românilor – pâinea, capătă o cu totul şi cu totul altă valoare pentru cei care s-au dedicat Divinităţii. Procesul de fabricaţie însă este unul foarte diferit de cel din marile fabrici de panificaţie. Mai exact, pâinea se face din făină integrală amestecată cu puţină apă, până când se formează o cocă tare. Această cocă se lasă la dospit peste noapte, în jur de 10 ore, la loc uscat şi cald.

O dată îndeplinit acest proces, nu ne rămâne decât să ne înfruptăm din pâinea rezultată, aşa cum este ea, pentru că, spun preoţii : „Mulţi pustnici , ajungând să folosească pâinea coaptă, s-au îmbolnăvit, făcând carenţe de vitamine. În schimb, Sfântul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine pustnicească pe zi şi a trăit o sută de ani”.

Reţete vechi româneşti reinventate

 Retete vegetariene cu „gust” de carne

Leacuri împotriva gripei, remedii vechi și noi, rețete sănătoase găsiți în volumul GHID PRACTIC DE PREVENIRE A INFECTĂRII CU COVID-19, apărut la Editura Integral, la prețul promoțional de 24,99 lei.

CORONAVIRUSUL între adevărul științific și teorii ale conspirației

Colecția

Sfinți, duhovnici și mărturisitori români

Pachet Sfinți, Duhovnici și Mărturisitori români I

7 titluri – preț special 70 lei!

Pachetul conține:

1. Părintele Galeriu – Predicatorul de foc;

2. Sava Gotul de la Buzău – Martirul credinței;

3. Mari duhovnici români: de la Părintele Stăniloae la Ieromonahul Iustin Marchiș;

4. Nicolae Steinhardt, marea convertire;

5. Sfântul Nicodim de la Tismana;

6. Sfântul Mucenic Ioan Valahul sau Curățenia mărturisitoare;

7. Monseniorul Ghika, un aristocrat în Gulagul Valah

Pachet Sfinți, Duhovnici și Mărturisitori români II

8 titluri – preț special 80 lei!

Pachetul conține:

1. Sfântul Ierarh Dosoftei;

2. Sfinții Mucenici de la Niculițel;

3. Cuviosul Daniil Sihastrul;

4. Moaște și locuri de pelerinaj în România și în țările din jur;

5. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava;

6. Ștefan cel Mare și Sfânt;

7. Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și călăuzitoarea credinței ortodoxe în întreaga Românie;

8. Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor;

Joaca-te cu noi ! legume