" />

Basmul e adevarat! Alba ca Zapada a existat in realitate

alba 1

Faimoasa poveste a Fratilor Grimm, ”Alba ca Zapada” se trage dintr-o istorie reala.

Maria Sophia von Erthal este printesa alungata de mama vitrega, dupa o ”discutie” cu o oglinda vorbitoare, ce se pastreaza la Muzeul Spessart, din Lohr am Main. Piticii erau copii-mineri care scotoceau dupa aur, in Bieber.

Considerata de multi drept una dintre cele mai interesante povesti scrise vreodata, ”Alba ca Zapada si cei sapte pitici” este plasmuirea Fratilor Grimm, prima aparitie fiind, in germana, in 1812. Inclusa, la inceput, intr-un volum de istorioare pentru copii, la pozitia a 53-a, avea sa fie definitivata, complet, in 1853, urmand a fi tradusa, imediat, in toate limbile Pamantului.

Incepand din 1986, un grup de specialisti a pornit sa analizeze…veridicitatea faptelor. Dupa ani de cautari s-a stabilita ca Alba ca Zapada a existat, la fel si ”oglinda vorbitoare”, padurea in care fata se va refugia, dar, surprinzator, si piticii!

alba 2

Pe 25 iunie 1728, Maria Margaretha Catharina von Erthal se naste in castelul Rieneck, din Lohr, Germania actuala, aproape de Frankfurt. Tatal e un conetabil respectat, Philipp Christoph von Erthal, om cu relatii in cercurile inalte. In 1741 mama Mariei moare. Parintele se recasatoreste, pe 15 mai 1743, cu Claudia Elizabeth Maria von Venninge, contesa imperiala, care-i devine Mariei mama vitrega.

alba 3

In castel se afla ”Oglinda Magica ce vorbeste”. Asa e cunoscuta. Manufactura de cristal din Lohr, aparuta pe la 1698, a donat-o lui Philipp. E fina, are 1,60m., geamul vine din Spania, din Alicante. Are proprietati ”acustice”, in sensul ca vorbele rostite de cineva aflat in fata ei, reverbereaza. Se pastreaza, si azi, la ”Spessart Museum” din Lohr am Main.

Pentru ca lucrau in minele de argint si cupru din Bieber, minerii erau de statura mica. Specialistii spun ca ar putea fi vorba si despre copii-miner. Conform documentelor pastrate, in 1750 aici trebaluiau 500 de mineri. Din cauza saraciei, acestia purtau haine ponosite, rupte, precum si traditionalele palarii, apropiate, ca desig, de ceea ce cunoastem noi din desenele animate produse incepând din 1937 incoace.

Pare greu de crezut, dar si marul otravit a existat! Jumatate din el a fost cufundat in matraguna, planta din padurile din Spessart. Chiar si in ziua de azi se mai folosesste, in medicina, pe post de anestezic. Da senzatia ca pacientul a decedat, dar, pe parcurs isi revine.

Si povestea pare sa fi avut un iz de adevar. Sarcofagul de sticla a fost prelucrat la fabrica deja amintita. Locuitorii din zona au iubit-o enorm pe Maria, descrisa drept ”o fire nobila, un ingeras coborât pe pamant”.

DCF 1.0

DCF 1.0

Conform  celor care au investigat, faima Mariei crescuse enorm catre anii 1800. Fratii Grimm locuiau la o distanta mica fata de Lohr, in Steinau, povestea era stiuta de toti, asa ca este credibil ca ei sa o fi cules in 1812.

Joaca-te cu noi ! legume