" />

Bautura bunicilor! Cum se face braga

braga

Cati au auzit de… braga, bautura parintilor si bunicilor, si cati dintre noi stiu ca este un adevarat izvor de sanatate prin vitaminele si mineralele pe care le contine?

Este o bautura racoritoare, cu gust dulce-acrisor, considerata o bautura a turcilor nomazi din Asia Centrala, consemnata incepand din secolul X, care mai apoi a ajuns in Anatolia, iar de acolo s-a raspandit, inclusiv in Balcani.

Ai nevoie de: 1 kg cereale (grau, orz, secara, porumb etc.) in cantitati egale, 2 kg malai.

Ce trebuie sa faci: Cerealele se pun intr-un vas cu putina apa. Vasul se acopera cu un prosop si se tine la loc caldut spre a grabi incoltirea. Se scurge bine apa, iar semintele se pun la uscat pe tavi de plastic sau pe tavi emailate. Dupa uscare, se macina prin masina de tocat carne, masina de nuci sau rasnita de cafea. Ceea ce se obtine este maltul. Maltul se amesteca bine cu malaiul si se pune intr-o oala cu apa care fierbe (nu trebuie sa fie o cantitate prea mare de apa, in asa fel incat sa se obtina o pasta consistenta), amestecand continuu, pentru o buna uniformizare.

Din aceasta pasta se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tava la cuptor, la foc iute, pana se rumenesc, apoi se scot si se lasa sa se raceasca. Se rup bucatele mici si se asaza intr-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarna o cantitate de 6 litri apa fiarta. Se lasa 2-3 zile la fermentat, dupa care braga e gata. Aceleasi turte se mai pot folosi o data, punandu-se insa apa mai putina (cca 4-4,5 litri). E

Astazi va mai puteti delecta cu aceasta licoare doar in Drobeta Turnu-Severin, Slatina, Galati, Braila si Constanta.

Iata cum se face si SOCATA!

Joaca-te cu noi ! legume