" />

BLAGOVEȘTENIA: ce se mănâncă de BUNA VESTIRE

buna-vestire-25-martie-2020-calendar-ortodox-sarbatoare

Buna Vestire, Blagoveștenia sau Ziua Cucilor: vestea însemnată primită de Maria, o bucurie uriașă pentru creștinătate

Pe 25 martie, în fiecare an, sărbătorim cu toții, supuși ai Bisericii Creștine, vestea adusă de Arhanghelul Gavril pentru Fecioara Maria, anume că Neprihănita va zămisli pe Mântuitorul Nostru, peste nouă luni negreșit, de Crăciun. În ziua de Bunavestire, Gavril a venit în cetatea Nazaret și i-a vestit Mariei că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naștere Fiului Său, grăindu-i astfel: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Duhul Sfânt va veni asupra ta și puterea Celui Preaînalt te va umbri!”.

M-am sfătuit cu Kera Calița ot Jariștea și iată ce am mai aflat despre această mare sărbătoare a creștinătății. Minunata veste este însoțită de primul cântec al cucului, ce nu întâmplător cheamă și el oamenii la bună înțelegere și îndeamnă Natura să aducă rod bogat peste an. De Blagoveștenie, prima cântare a păsării alese trebuie să-l găsească pe creștin îmbrăcat cu straie noi și frumoase, dar și de-abia ridicat de la o masă binecuvântată, cu stomahul plin de bunătățuri, căci altminteri acesta nu se va putea bucura întregul an de toate bogățiile lumii îndumnezeite. Și, așa cum omul se va bucura de alese bunătățuri, el este dator să presare firimituri de pâine și flori de sare pe pragul casei și la ferestre pentru hrana Îngerilor aducători, precum Gavril, de vești însemnate pentru împlinirea sufletească dar și pentru bunăstarea ori despre cum îi este, pe mai departe, soarta. Căci toate minunile lumii acesteia și a celei de deasupra noastră își au rostul lor, întemeiat pe credință și iubire, după cum i-a lăsat Dumnezeu fiecărei ființe croite după chipul și asemănarea Sa.

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

Reţete vechi româneşti reinventate;

Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”

 Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești

De Buna Vestire, două bucate trebuie neapărat aduse la masa de sărbătoare – pește și fagure de miere, căci din acestea s-a înfruptat și Mântuitorul pentru a-și încredința ucenicii de adevărul Învierii Sale. Nu întâmplător, dezlegarea la peşte cu acest prilej este amintită din vechime. Conform celor ce au cercetat cu râvnă dogma, dezlegarea la peşte este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a lui Hristos, o bucurie şi o celebrare a acestuia, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte (ICHTUS – Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,Mântuitorul, după inițialele cuvântului pre elinește).

Peștele pus pe tipsiile mesenilor poate fi afumat, după cum și casele se afumă de Blagoveștenie pentru alungarea blestemelor și a gândurilor negre. Se spune că, de aceea, unii dintre domnitorii noștri, după ce-și tămâiau palatele și-și puneau ierarhii bisericești să umble cu cădelnițele pline de smirnă încinsă prin toate ungherele acestora, cereau, în această zi de Praznic Împărătesc, ca întâi și întâi să li se dea să guste o bucățică de pește afumat, de pildă batog de morun ori păstrăv păstrat în „cobză” sau „hârzob” din cetină de brad, după ce a fost ținut cinci zile la fum rece de așchii de fag și, apoi, două ore la fum cald de carpen în cea de a șasea zi.

Alte rețepturi pregătite cu dichis umpleau mesele boierești de Blagoveștenie. Bunăoară, chifteluțele de lufar, în amestecul tocăturii putând fi scăpate și câteva bobițe de ienupăr și o mână de sâmburi de pin, aluatul de post, fiind întremat nu se știe cum, fără ou, din cartofi roșii fierți în ceaun de aramă, zdrobiți bine apoi cu nițeluș usturoi pisat și ceapă călită, mărar, sare și piper verde. Sau ceva lostriță afumată și „uitată” cu temei să se usuce câteva săptămâni într-o salină! Crapul argintiu de Dunăre – iară nu cel puturos, de baltă mâloasă! – se făcea la cuptor, învelit în hârtie de pergament, după ce a fost bine curățat pe dinăuntru, umplut cu lamele străvezii de trufe „vânate” cu câini din rasa Lagotto Romagnolo anume dresați ani în șir în Piemont, orez Arborio fiert în champagne, apoi amestecat, la rece, cu fulgi de Parmiggiano Reggiano și feliuțe de lămâie de Sicilia, numaidecât stropit cu ulei de măsline adus din Creta, unde fusese presat la rece din fructele unor arbori bătrâni de cel puțin 300 de ani. Căci, deh, obrazul subțire cu cheltuială se ținea atunci ca și acum!

OFERTĂ!

Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucureștilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

De băut la asemenea pescărie fină se obișnuia un păhăruț de mied pișcăcios la limbă, ce atunci și hidromel i se mai spunea, băutura cea răcoroasă fiind făcută cu mâna lui, din miere de la o stupină domnească, apă de la Izvorul Tămăduirii („agheasmă mică”) și nectar de must din struguri de Samos, de către însuși starețul unei mânăstiri athonite!

… Dacă îngerii s-ar hrăni și ei după obiceiul pământean, măcar la Sărbătoarea Bunei Vestiri tot la aiaste bucate și alese licori ar pofti, fie-mi iertat gândul!

Leacuri împotriva gripei, remedii vechi și noi, rețete sănătoase găsiți în volumul GHID PRACTIC DE PREVENIRE A INFECTĂRII CU COVID-19, apărut la Editura Integral, la prețul promoțional de 24,99 lei.

Multe rețete vechi interesante găsiți în cărțile din Colecția Bucătărescu!

Pachete de cărți de bucate la prețuri speciale!

Dar și AICI!

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Joaca-te cu noi ! legume