" />

CARTOFI crocanți cu MĂLAI

a-

Cartea de bucate de Post

Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești

Alfabetul mâncării sănătoase

Retete vegetariene cu „gust” de carne

Cartofi crocanți cu mălai

Cartoful e leguma mea favorită. (Chiar e o legumă? Nu știu!) Îmi place în toate formele sale de agregare culinară.  Îl iubesc chiar dacă, pentru o perioadă, renunțasem să-l cultiv în grădina mea de la țară (prea mulți gândaci de Colorado, care se duc și la vinete – prea multe chimicale cu care ar trebui să stropesc! am încercat și să-i adun cu mâna, un insucces total). Aș mânca în fiecare zi ceva din cartofi! În timp ce scriu, pe History rulează „The Potato Story” (știu de la un istoric  român că și în Transilvania au fost introduși în mod imprevizibil!) și mi-am adus amine că am văzut o rețetă interesantă pe blogul unui „bărbat-la-cratiță”. (www.barbatlacratita.ro)

Cartofii ar trebui curățați și tăiați mari, stil wedges (noi le-am spune „țărănește”). Dacă nu ne grăbim, putem să-i fierbem câteva minute la foc mediu, fără a-i lăsa să se înmoaie. Apoi, îi scurgem de apă și îi stropim cu puțin ulei. (Recomand ulei de palmier, care nu lasă și nu dă miros la prăjire!) Separat, amestecăm mălai cu puțin măghiran, sare și piper. Omogenizăm cu mâna această compoziție și o turnăm, apoi, peste cartofi, amestecând în continuare cu mâna. Amestecul va funcționa ca un fel de pane. Între timp, am încălzit bine cuptorul și am presărat puțină făină într-o tavă mare, pe care, în prealabil, am mânjit-o cu ulei. Răsfirăm cum se cuvine cartofii în tavă și o băgam la cuptor, unde o lăsam 25-30 minute, la foc mediu spre mic. Nu vrem să se ardă cartofii, ci doar să devină de un auriu incitant. Pot fi serviți simpli, cu sos de usturoi, cu smântână dreasă cu ierburi, cu iaurt, cu tot ce va trece prin minte! Pot fi garnitură pentru mâncăruri de sezon sau pot fi aperitiv. Pot fi – și sunt – delicioși!

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

(Acum, povestea! În Transilvania, țăranii români au privit cu multă neîncredere acești tuberculi la început. Fiindcă nu puteau fi convinși să-i cultive, austriecii au folosit o stratagemă și au pus pază armată unei movile de cartofi. Într-o noapte, soldații au dispărut, țăranii au furat cartofii și …asa a început o poveste de dragoste gastronomică!)

Rețete asemănătoare găsiți în cărțile din Colecția BUCĂTĂRESCU:

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Rețete vechi românești în cartea BUCĂTĂRIA BALKANIEI disponibilă AICI. Puteți comanda CĂRȚI cu aceeași tematică AICIwww.eintegral.ro

Joaca-te cu noi ! legume