" />

CAS si BALMOS ca in Maramures

m-7

La Editura Integral a apărut noul volum semnat de Dan-Silviu Boerescu și intitulat Maramureș, ținutul Cimitirului Vesel, al horincii și al românilor neîmblânziți.

Cei care trec prin Maramureşul trebuie să ştie, înainte de toate, că moroşanul îşi pofteşte oaspetele străin în casă, cu gândul că „i-o fi foame după atâta drum”. Oricine trece pragul unei case de aici va şti că întotdeauna oaspetele este așezat la masă „la loc de cinste”, la fel cum se întâmplă în cazul bătrânilor sau al oamenilor „cu vază” (preotul sau dascălul). Un alt obicei care se mai practică şi în ziua de astăzi este cel legat de faptul că stăpânul casei, bărbatul de regulă, va bea bea primul din băutură şi abia apoi oaspetele. Tot aşa în Maramureş se ştie că nimeni nu începe să mănânce până nu se face semnul crucii, cu faţa către Răsărit și până nu se rostește o rugăciune. Întodeauna, înainte de a tăia pâinea se face semnul crucii. Este bine de ştiut faptul că în Maramureş oaspetele trebuie să consume toate alimentele şi băuturile cu care este servit, altfel se consideră că el „vrea atâta rău gazdei cât a lăsat în blid sau în pahar”, după cum consemna marele etnograf Pamfil Bilțiu.
Reţeta veche a balmoşului este redată de Alexandru Georgeoni într-o carte a sa din anul 1936 în care-și publica teza de doctorat în medicină veterinară: „Se pun două găvane de jintuit în căldăruşe, apoi un găvan de lapte dulce şi un găvan de apă. Se gustă. Când e prea dulce se adaugă lapte acru, iar când e prea acru se adaugă lapte dulce. Căldăruşa se pune apoi la foc şi se fierbe în clocote ½ oră, mestecându-se mereu. Se adaugă la urmă făină de mălai «ca pentru coleşă» şi se mai fierbe, în clocote, 15 minute; apoi se amestecă în jur cu coleşerul, până ce iese untul de jintuit, de trece peste balmoş”.
Ion Bârlea nota, în 1924, altă rețetă tradițională. Cașul: „Laptele de oaie îl strecoară printr-o sâtă țesută din lână și curge prin putină. Pune puțin cheag. După ce s-a închegat bine, ia jintălăul și bate laptele până se face iarăși în stare fluidă. Apoi, încetul, cu mâna, începe a-l aduna laolaltă și după puțin timp îl adună în forma unui caș. Când s-a consolidat bine cașul, îl scoate și-l pune în strecură ca să curgă jintuitul, pe care-l adună într-un vas, de scoate untul de oaie. După un timp oarecare, îl ia și-l pune pe comarnic, ca soarele să-l întărească”.

Mai multe povești culinare inedite în noul volum semnat de Dan-Silviu Boerescu și intitulat Maramureș, ținutul Cimitirului Vesel, al horincii și al românilor neîmblânziți.

OFERTĂ SPECIALĂ:

Pachete cu căți din Colecția ISTORII SECRETE la prețuri promoționale:

Pachet Istorii Secrete I – 10 cărți – 100 lei!

Pachet Istorii Secrete II – 10 cărți – 100 lei!

Pachet Istorii Secrete III – 10 cărți – 100 lei!

Joaca-te cu noi ! legume