" />

Cea mai simpla PLĂCINTĂ cu CARNE / Variante de POST

a----

O plăcintă de care nu ne săturăm niciodată! Plăcinta cu carne nu se face greu dar lasă libertatea de a improviza mereu. E vorba, desigur, de umplutură! Dar, până la umplutură, să vorbim de aluat. Putem folosi unul cumpărat, gata făcut, după cum să facem un aluat simplu acasă.

Pentru aluat e nevoie de: făină de calitate (jumătate de kilogram), o lingură de ulei, un pahar cu apă călduță, 2-3 lingurițe de sare și unt pentru ungerea tăvii în care vom întinde aluatul. Aluatul se frământă bine, apoi se face o bilă mare, care se pune la rece în frigider, învelită în folie, cam două ore. Din bila asta, se întind după aceea două foi, între care vom întinde un strat consistent de umplutură.

Umplutura (câteva idei): în primul rând, carne de porc tocată, călită cu ceapă (roșie?) în tigaia adâncă cu ulei încins (sau, în acest sezon, cu untură curată), apoi „botezată” cu boia dulce, praf de usturoi, un pic de curcuma și mărar verde tocat, ceapă verde tocată etc. E inutil să stricați firișoarele prețioase de șofran pe așa ceva, oricum ceapa prăjită îi va acoperi aroma! (Cine spune că pune șofran în tocătură ori e snob, ori vrea să impresioneze pe cineva!) De aici, încep variațiunile pe o temă dată. Se mai pot pune ciupercuțe tocate, două ouă bătute, un pic de smântână, piper roșu proaspăt râșnit, ardei kapia tocat fin, morcov ras dar și o mână de stafide rehidratate în rom sau în vin licoros, fulgi de migdale, un pic de dovleac fiert și scurs bine, ba chiar și bacon tocat pătrățele, călit sau nu în prealabil. Pe la Cluj, s-ar pune cred și ceva varză dulce tăiată fideluță.  Un pic de unt sau ulei nu strică deloc. Chiar și un pic de oțet balsamic!
În timpul Postului, carnea se poate înlocui cu fasole roșie, năut sau linte!

Asamblare & „cuvertură”: Există niște variante și aici. Se poate turna umplutura peste prima foaie, apoi se ppate acoperi totul cu cea de-a doua foaie, după care se bagă la cuptor. Sau se poate rula totul ca o ruladă. Oricum, merită ca deasupra să se răstoarne cu generozitate conținutul unui bol în care am bătut bine câteva ouă cu smântână. Nu-i vorba doar de impresia artistică, ci și de gust! Interesant ar fi să facem și ceva gen „calzone”! Sau, în stil britanic, se poate băga la cuptor în forme mai mici, cu aluatul răsfrânt pe margini – ar fi exact porția pentru o persoană, fără să mai fie nevoie să tăiem plăcinta în felii…

La cuptor: Cuptorul se încălzește bine în prealabil, apoi tava stă acolo, la foc mediu, o jumătate de oră, plus-minus cinci minute.

Servire: Merge cu salată verde cu dressing de iaurt, cu andive, cu sparanghel, cu salată de castraveți nemurați sau murați cu miere etc. Evident și cu un pahar de Tokaj sau similar, dacă aveți la îndemână!

Poftă Bună!

Mai multe rețete savuroase în cărțile din Colecția Bucătărescu de la Editura Integral, pe care le puteți găsi AICI!

 

Joaca-te cu noi ! legume