" />

Controverse legate de DULCEAȚA din petale de TRANDAFIRI

a---

De la bun început, se pune problema: ce fel de petale de trandafir folosim pentru dulceață? Numai pe cele de la trandafirii „de dulceață”, petale roz și puternic mirositoare („trandafir de Damasc”, „Rosa damascena”)? Sau și alte petale de trandafiri? Ori un mix cu petalele tradiționale majoritare? Prima și a treia opțiune par a fi cele mai agreate, dar o regulă generală este greu de stabilit…

Reţete vechi româneşti reinventate

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată

Multe povești culinare savuroase în cartea Plăcerile păcătoase ale gastronomiei de Aurora Nicolau, apărută la Editura Integral.

Apoi, se lasă la „înmuiat” în zahăr, după frecare, petalele peste noapte?!? Recunosc, eu am făcut dulceață în ambele variante și nu au ieșit diferențe semnificative.

Rețeta cea mai întâlnită se bazează, în materie de ingrediente, pe magia cifrei 5: 50 flori de trandafir, 500 gr zahăr, 500 ml apă, plus 50 ml de zeamă de lămâie (sau, evident, multipli ai acestora). Când nu sunt numai flori de trandafir de dulceață, se pune un pic mai mult zahăr.

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Cum spun specialiștii cu experiență că trebuie procedat: „Se culeg florile parfumate. se spală la jet puternic de apă, se scutură bine  şi se lasă într-o strecurătoare. Apoi se ia fiecare floare la scuturat, se apucă toate petalele cu degetele unei mâini, după care urmează îndepărtarea părţii albe de la baza petalelor, prin tăierea cu foarfeca. Petalele curăţate se pun într-o strecurătoare şi se cern bine pentru a nu rămâne polen sau alte corpuri străine foarte mici, lipite de petale.Se freacă apoi petalele într-un castron cu 2 linguri de zahăr şi zeama de la o lămâie până devin sticloase şi încep să lase zeama frumos colorata, cu miros de trandafiri. Se freacă până în momentul în care petalele încep să se adune în ghem, după care încetăm să le mai presăm şi le lăsăm să se odihnească. Pregătim siropul din zahăr şi apă, punându-le pe foc într-un vas încăpător cu fund gros, daca se poate antiaderent (vasul de tuci moștenire de la bunica pare a fi ideal). Se fierbe siropul la foc mare, până începe să facă balonaşe, după care se reduce focul şi se aşteaptă legarea siropului. Acest lucru se întâmplă atunci când o picătură de sirop aşezată pe o farfurie rece stă ca şi o bobiţă, fără să se împrăştie pe farfurie. În acel moment siropul este pregătit să primească aroma inconfundabilă a petalelor de trandafiri, care se adaugă în vas împreună cu sucul lasat şi se împraştie prin miscari circulare prin sirop. Se continua fierberea, se adună spuma făcută la suprafaţa dulceţii şi după câteva clocote se adaugă zeama celei de-a doua lămâi, se amestecă bine în tot vasul, după care se mai fierbe până când siropul se leagă din nou suficient de bine (fiindcă s-a subţiat după adăugarea petalelor). Se face iarăşi proba picăturii care, dacă nu se împraţtie pe farfurie, ne dă semnalul că trebuie să oprim focul şi dulceaţa este gata. Atenţie, în dulceaţă se amestecă numai şi numai cu o lingură de lemn! Se toarnă în borcane bine spălate, uscate  şi sterilizate în cuptor o jumătate de oră. . Interiorul capacelor se şterge cu alcool de cel puţin 40 de grade, acest lucru împiedică formarea mucegaiului, în cazul în care aveţi gradul de umiditate mai ridicat în pivniţă/cămară! Se infiletează capacul şi apoi se întoarce borcanul cu gura în jos, pe capac. Se învelesc borcanele cu pleduri groase şi se lasă să se răceasca acolo, după care le puteţi depozita în cămară” (Citeste mai mult: adev.ro/pbbhvv)

Dar cum faci să fie cât de cât lichidă dulceața, să nu devină imposibil de luat cu lingurița din borcănel?!? Probabil, e vorba să nimerești momentul de grație la „legarea” siropului…

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Joaca-te cu noi ! legume