" />

Cum faci DROJDIE în casă – 3 METODE! Aluat de PIZZA fără DROJDIE

drojdie-3

1.DROJDIE DIN BERE, ZAHĂR ȘI FAINA

Drojdia facuta in casa o poti pregati simplu. Trebuie doar sa stii ca nu o poti utiliza imediat, ci trebuie lasata peste noapte. Cu un strop de bere, putin zahar si o lingura de faina obtii drojdia pe care o poti utiliza apoi pentru a face paine sau diverse aluaturi.

Ingrediente: 100 ml bere nepasteurizată(!), 1 lingurita de zahar, 1 lingura de faina

Mod de preparare: Intr-un vas se amesteca berea cu zaharul si lingura de faina. Se acopera recipientul si se lasa la temperatura camerei peste noapte. Cantitatea obtinuta a doua zi este echivalentul unui cubulet de drojdie proaspata de 50 de grame care se gaseste de obicei pe rafturile supermarketurilor din toata tara.

Retete vegetariene cu „gust” de carne

Cartea de bucate de Post

Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești

Alfabetul mâncării sănătoase

2.DROJDIE DIN FRUCTE, MIERE, STAFIDE ȘI APĂ

Ingrediente: 200 grame fructe, 2 linguri miere, 1 lingură stafide (opțional – dar accelerează procesul de fermentare!), 1 pahar de apă la temperatura camerei

Mod de preparare: Fructele se taie cubulețe, se pune mierea peste acestea și se adaugă apa și stafidele, amestecând totul energic într-un borcan de 500 ml. Apoi, se închide borcanul ermetic și se lasă să fermenteze câteva zile, până când încep să se formeze multe bule. Când deschizi capacul, se va auzi un zgomot specific (fâsâit, ca atunci când deschizi o sticlă de limonadă de casă). Această „apă de drojdie” se amestecă apoi cu făina pentru a obține aluatul.

Apa de drojdie trebuie alimentată periodic, pentru că ea este o cultură vie, precum maiaua. De fiecare dată, turnând puțină drojdie dintr-un borcan pentru coacerea pâinii, trebuie să adăugați  înapoi în borcan un pic de miere sau zahăr, ca să compensați pierderile de apă și să furnizați un lot nou de fructe. Cel mai bine este să păstrați un borcan de drojdie la frigider, nu se va întâmpla nimic acolo, nu va fermenta și nu va mucegăi.

Leacuri împotriva gripei, remedii vechi și noi, rețete sănătoase găsiți în volumul GHID PRACTIC DE PREVENIRE A INFECTĂRII CU COVID-19, apărut la Editura Integral, la prețul promoțional de 24,99 lei.

3.MAIA

Ai nevoie de: un borcan de 800 de grame cu capac, apă plată călduță, făină albă de grâu, făină de secară

Ziua 1 Primul pas este să cântărești borcanul gol în care vei prepara maiaua. Notează pe un carnețel greutatea borcanului. Amestecă 100 de grame de făină de secară cu 150 grame de apă călduță – cu o temperatură de aproximativ 30 de grade Celsius. Poți folosi orice tip de făină, însă este de preferat făina integrală care va fermenta mai ușor. Acoperă borcanul cu o farfurioară sau cu capacul, fără să-l înfiletezi. Lasă borcanul la temperatura camerei, timp de 24 de ore.

Ziua 2 După ce ai obținut amestecul inițial, timp de câteva zile la rând trebuie să repeți același proces: să arunci o parte din amestec și să păstrezi puțin din maia pe care să o completezi cu făină și apă. Vei lăsa în borcan 70 de grame din amestecul starter. Pentru a afla ce cantitate de amestec să lași în borcan, adună greutatea borcanului (pe care ai aflat-o la început, cântărind borcanul gol) cu 70. Adaugă apoi 50 de grame de făină de secară, 50 de grame de făină de grâu și 115 grame de apă călduță (30 de grade Celsius). Amestecă bine, acoperă cu o farfuriuță și lasă la temperatura camerei timp de 24 de ore.

Ziua 3 Vei repeta același proces ca în ziua 2, folosind aceleași cantități: 70 de grame de amestec starter, 50 grame de făină de secară, 50 de grame de făină de grâu, 115 grame apă călduță (30 de grade Celsius).

Ziua 4 În ziua patru vei repeta exact același proces, dar vei reduce cantitatea de apă la 100 de grame: 70 de grame de amestec starter, 50 grame de făină de secară, 50 de grame de făină de grâu, 100 grame apă călduță (30 de grade Celsius)

Ziua 5 Repetă același proces ca în ziua 4.

Ziua 6 În ziua a șasea va trebui să reduci cantitatea de amestec starter pe ca o vei lăsa în borcan. În loc de 70 de grame, vei păstra 50 de grame. Prin urmare, amestecul va fi realizat din: 50 de grame de amestec starter, 50 grame de făină de secară, 50 de grame de făină albă de grâu, 100 grame de apă călduță.

Ziua 7 În ziua șapte vei reduce ultima dată cantitatea de starter pe care o păstrezi. Amestecul va fi obținut din: 25 de grame de amestc starter, 50 grame faină de secară, 50 de grame făină albă, 100 grame de apă călduță. Acest procedeu din ziua șapte va fi repetat zi de zi pentru a menține maiaua activă. Este important de reținut că maiaua se păstrează numai dacă este „hrănită” astfel. Ca să nu uiți să repeți procedeul ar trebui să-ți setezi o alarmă pe telefon care să sune zilnic la aceeași oră.

CORONAVIRUSUL între adevărul științific și teorii ale conspirației

Multe alte informații interesante în volumele din cadrul colecției Coronavirus 2020, singura din România!

O lucrare unică la noi: Ce și cum îi spui copilului tău despre Coronavirus, dar și ce îți spune el ție

4.Blat de pizza fara drojdie

Blatul de pizza fara drojdie iese subtire si crocant.

Ingrediente pentru 4 pizza cu diametrul de 30 de centimetri: 500 grame faina, 250 ml apa, 1 lingura iaurt, sare, ulei de masline

Mod de preparare: Intr-un vas pui jumatate din cantitatea de faina (250 grame), adaugi 250 ml apa, uleiul, iaurtul si sarea si amesteci bine. Acoperi vasul cu o folie de plastic si lasi aluatul sa se odihneasca timp de 30 de minute, timp in care va deveni elastic si usor de manevrat. Dupa 30 de minute, adaugi treptat si restul de faina, apoi framanti pana obtii un aluat omogen si elastic. Imparti apoi aluatul in patru portii egale. Formezi bile din aluat, apoi le aplatizezi si le acoperi cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie din bumbac putin umeda. Lasa aluatul sa se odihneasca alte 30 de minute. Apoi iei o portie de aluat, o asezi pe blatul de lucru pudrat cu faina si o intinzi intr-o foaie cu grosime de aproximativ 0.3 cm. Blatul de pizza se unge cu sos de rosii si se acopera cu ingredientele preferate. Pizza se baga in cuptorul preincalzit si se lasa la foc pentru 8-10 minute, la o temperatura de 250 de grade Celsius.

Joaca-te cu noi ! legume