" />

Cum se aleg BABELE de MARTIE și ce semnifică ele

babele martie

Reţete vechi româneşti reinventate

Babele de martie sunt asociate in folclorul romanesc cu legenda Babei Dochia. Potrivit traditiei, primele noua zile ale lui martie sunt considerate babe, iar alegerea uneia dintre ele iti poate oferi indicii pretioase ale viitorului care te asteapta in anul respectiv.

Acest obicei popular spune ca femeile trebuie sa isi aleaga o baba, adica o zi din perioada 1-9 martie, primele zile de primavara. In functie de cum va fi vremea in ziua respectiva, asa ii va merge si ei tot anul. Zilele senine si calduroase reprezinta fericirea, norocul, belsugul si implinirile, iar cele mohorate si friguroase semnifica neimplinirile, tristetea sau dezamagirile. Vei afla putin mai tarziu cum se aleg babele si prin ce metode poti afla cum iti va merge pana la inceputul primaverii urmatoare.

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase, insa cea mai populara dintre ele vorbeste despre existenta uneri nurori care este supusa la tot felul de sarcini nu grele, ci imposibile. Ultima a presupus ca ea sa spele un ghem de lana neagra pana devine alba. Ajutata de Iisus Hristos, fata reuseste sa indeplineasca aceasta cerinta a Babei Dochia. Intoarsa acasa, din pacate, ea nu este primita cu bucurie. Mai mult de atat, batrana este si mai manioasa dupa ce afla povestea pe care i-o spune fata. Ea reusise minunea cu ajutorul unei flori de culoare rosie pe care a primit-o de la Iisus. Convinsa ca a venit primavara (altfel de unde ar fi aparut acea floare?), Baba Dochia imbraca 9 cojoace groase si urca cu oile pe munte. Dar vremea se incalzeste treptat, asa ca ea se vede nevoita sa renunte treptat la ele. Cand ramane in camasa, vine gerul si o ingheata, transformand-o intr-o stanca impreuna cu oile ei.
Legenda mai spune ca aspectul instabil al vremii din primele zile de martie se datoreaza caracterului capricios al Babei Dochia.

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

 Din mosi-stramosi se pastreaza acest obicei de a alege o baba in prima dimineata de primavara, adica 1 martie (din punct de vedere calendaristic). In timp ce se pune martisorul in piept, se alege si ziua care iti va arata cum iti va fi sufletul si norocul tot anul. Daca baba este buna, te va astepta un an rodnic.

In functie de zona din care provin, unele femei isi aleg ziua respectiva dupa placul lor, in timp ce altele o stabilesc in functie de data in care s-au nascut. Afla, in continuare, cum se aleg babele dupa ziua nasterii!

Multe povești culinare savuroase în cartea Plăcerile păcătoase ale gastronomiei de Aurora Nicolau, apărută la Editura Integral.

OFERTĂ!

Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucureștilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

ziua de nastere are o cifra mai mare decat 9, atunci trebuie sa aduni cele doua cifre. De exemplu, daca esti nascuta pe 23 a oricarei luni, baba ta va fi pe 5 martie. Iar daca esti nascuta pe 29, atunci vei calcula asa: 9+2=11, apoi 1+1=2, adica baba ta este pe 2 martie.

Nu conteaza atat de mult cum se aleg babele, ci cum va fi vremea in ziua respectiva.

Joaca-te cu noi ! legume