" />

Cum se fac sfintisorii – mucenicii moldovenesti

sfintisori

Ai nevoie de:

1 kg faina
400 grame zahar
4 oua
100 grame unt
40 grame drojdie
400 ml lapte
200 grame miere
200 grame nuca macinata
50 ml ulei

Ce trebuie sa faci:

Din drojdie, 2 lingurite de zahar, putin lapte si putina faina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasa la crescut.

Se cerne faina intr-un vas, i se face o gaura la mijloc in care se pun maiaua crescuta, 3 oua batute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, untul moale si aromele.

Se framanta aluatul cu mainile inmuiate in ulei si se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe cate o bucata de marimea unui mar din care se fac 2 suluri lungi si subtiri care se impletesc in forma cifrei 8.

Se lasa sfintisorii putin la crescut, se ung cu un ou batut, se asaza intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit pana se rumenesc. Intre timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa si restul de zahar. Pentru a ramane moi, sfintisorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul caldut, imediat ce au fost scosi din cuptor, apoi se ung cu miere si se presara cu nuca.

Sursa: unica.ro

Joaca-te cu noi ! legume