" />

De ce ne place mirosul de carne la gratar?

carne la gratar

Simtul mirosului este localizat intr-o parte a creierului, unde “locuiesc” emotiile si memoria pe termen lung. Mirosul poate declansa amintiri personale, dar si ancenstrale. Pentru ca oamenii au inceput sa gateasca, prima oara in istorie, folosind focul, automat mirosul de carne fripta ne trezeste emotii puternice.

In cartea sa, „In flacari: Cum gatitul ne-a facut oameni”, publicata în 2009, antropologul si biologul Richard Wrangham lanseaza teoria conform careia gatitul ne-a ajutat sa evoluam, pentru ca, astfel, mancarea este digerata mai usor, lasandu-ne mai mult timp pentru alte activitati, cum ar fi inventia roatei.

„Nu stiu daca ne nastem iubind aceste mirosuri sau daca venim pe aceasta lume pregatiti sa le iubim, datorita evolutie, dar conexiunea este profunda”, a spus specialistul.

Daca la un moment dat, fumul era folosit pentru a distruge anumite bacterii si pentru a conserva mancarea, astazi acesta este folosit si pentru a da aroma mancarii. La cursurile de gatit, cursantii sunt invatati cum sa afume o varietate de mancaruri, de la pulpe de porc, la supe. In cadrul unui restaurant din Washington, numit Del Campo, Victor Albisu, bucatarul sef, trateaza fumul la fel cum trateaza orice alt ingredient important, cum ar fi sarea, usturoiul sau ceapa. „Este doar un alt ingredient. Fara el, gustul mancarii este sec, în opinia mea. Fumul este un component al aromei”, declara Albisu. „Cred ca exista o conexiune între oameni si fum”, adauga acesta.

Joaca-te cu noi ! legume