" />

DULCEȚURI de VARĂ TÂRZIE la care poate nu v-ați gândit niciodată

plums jam in a small cup. ..Homemade spicy mirabelle, greengage plum chutney in jars. Pouring plum jam into jars..

Abundența fructelor și a legumelor din acest anotimp ne stimulează creativitatea în bucătărie, aducând în prim-plan o serie de dulcețuri mai puțin obișnuite. Și nu e vorba de deja „banala” rețetă de dulceață de ardei iuți, cum nu mă gândesc încă nici la dulceața de gogonele cu un pic de vanilie și scorțișoară, pe care o las pentru mai pe toamnă…

Prima rețetă pe care am încercat-o vara asta a fost cea de corcodușe cu… stafide înmuiate în coniac (dacă nu aveți coniac la îndemână, merge și vișinată!). De ce am pus stafidele rehidratate (cam o oră) în alcool? Pentru că „mirabelele” (corcodușe în limba franceză) mele aurii sunt, totuși, un pic acrișoare și, totuși, nu vreau să exagerez cu zahărul și, în acest caz, sucul de mere – ca înlocuitor dulce – nu ajută prea mult.

Cum să faci dulceața fără zahăr – REȚETA AICI!

 Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pentru dulceața de struguri, ai nevoie de:
1 kg struguri
1 kg  zahar
1 fiola de esenta de vanilie
4 pahare cu apa
zeama de la o lamaie

Ce trebuie sa faci:
Scoti samburii din boabele de struguri. Mai apoi, pui la fiert zaharul in apa si, dupa ce s-a topit, adaugi sucul de la jumatate de lamaie. Compozitia va deveni treptat un sirop destul de bine legat, moment in care adaugi boabele de struguri. Se fierbe la foc mediu, pana cand se omogenizeaza. Spre final, picuri sucul de la cealalta jumatate de lamaie, mai lasi la fiert pret de maxim 5 minute, apoi stingi focul.

Multe rețete vechi interesante găsiți în cărțile din Colecția Bucătărescu!

Pachete de cărți de bucate la prețuri speciale!

Dar și AICI!

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Pentru un borcănel de dulceață de ceapă, ai nevoie de:

 

2 cepe rosii
1 lingura ulei de masline
Sare
2 lingurite cimbru proaspat tocat
2 lingurita zahar granulat
¼ cana vin alb

 

Pentru sosul de branza ai nevoie de:

340 grame crema de branza
½ cana smantana

Ce trebuie sa faci:
Mai intai, faci dulceata de ceapa. Curata ceapa si feliaz-o si pune-o in tigaie cu uleiul de masline si las-o sa se caleasca la foc mediu pana incepe sa se caramelizele, cam 15 minute. Adauga cimbrul si zaharul in tigaie si mai las-o pe foc inca 3-4 minute. La final, adauga vinul si amesteca bine pana se evapora tot lichidul. Lasa dulceata la racit.

Pentru a face sosul, freaca bine crema de branza, adauga smantana si freaca din nou, pana cand textura devine fina. Se serveste pe felii de paine, cu dulceata de ceapa deasupra.

Joaca-te cu noi ! legume