" />

GRĂDINA SALINĂ – un remediu la îndemâna tuturor

sare-0

Un dispozitiv la îndemâna oricui, ce poate fi realizat în casă chiar și de copii, pentru care nu este nevoie decât de sare, apă și câteva șervețele de hârtie, ar putea preveni infecțiile respiratorii și întări imunitatea, distrugând virusurile din aerul respirat, susține un site medical românesc (Sănătatea Buzoiană.ro), bazându-se pe experiența unui om inventiv și experimentat – chimistul Constantin Pascu.

Efectele benefice ale terapiei saline sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Încă din Antichitate s-a observat că expunerea la aerosolii de sare este vindecătoare. De la primii pași – inhalarea aerului sărat de la malul mării sau a aerosolilor din salinele naturale, cu ajutorul tehnologiei s-a ajuns, în timp, ca acest tip de terapie să fie accesibil tuturor, prin intermediul unor aparate speciale. La noi, mersul la salină pentru terapii respiratorii este foarte cunoscut și utilizat. Purificatoarele de aer Salin și-au dovedit deja eficiența practică și științifică în creșterea imunității și a complianței la tratamente, în prevenirea infecțiilor respiratorii acute, a afecțiunilor ORL și chiar în tratarea unor afecțiuni grave cum este mucoviscidoza. Efectele prezentate la manifestări științifice de specialitate au fost apreciate de către medici.

Varianta Salin cu sistem de pompă de aer și mască, certificată ca aparat medical sub numele „SaltMed” s-a dovedit extrem de eficientă în terapia de urgență, în crizele de astm, în asistența postoperatorie, la ventilarea mecanică în ATI. Utilizarea acestor inhalatoare în asistența respiratorie a copiilor născuți prematur la Spitalul „Marie Curie” din București a dus la rezultate spectaculoase.

Leacuri împotriva gripei, remedii vechi și noi, rețete sănătoase găsiți în volumul GHID PRACTIC DE PREVENIRE A INFECTĂRII CU COVID-19, apărut la Editura Integral, la prețul promoțional de 24,99 lei.

Dar ce ne facem când nu avem de unde să procurăm sau nu ne permitem să achiziționăm astfel de aparate de purificare a aerului? În această perioadă, măsuri fără precedent sunt luate în scopul prevenției și limitării pandemiei de Covid 19. Autoritățile și medicii din toată lumea fac apeluri disperate la populație să stea în casă și să se informeze doar din surse oficiale și credibile, dar numărul îmbolnăvirilor și al deceselor crește alarmant. Oamenii de știință fac eforturi majore pentru a găsi un mijloc de combatere a noului virus. Sume imense sunt puse la dispoziția cercetătorilor care încearcă să găsească un vaccin și un tratament împotriva coronavirusului și sunt speranțe că sunt pe drumul cel bun. Până când acestea vor putea fi omologate și folosite la scară largă, se acționează însă cu ce avem la îndemână. Viața oamenilor și activitățile curente s-au mutat mai mult pe internet, iar comportamentele și stilul de viață se schimbă radical. Oamenii sunt speriați și caută informații despre cum s-ar putea proteja de temutul virus dar, din păcate, mediul online este plin de „rețete minune” . În acest context, oamenii se protejează cum pot, iar igiena riguroasă, distanțarea socială, dezinfectanții și aparatele de purificare a aerului sunt recomandate chiar de medici. Întrucât virusul acționează în primul rând la nivelul căilor respiratorii superioare, aceste aparate ne-ar putea feri de contaminare și chiar ne-ar putea ajuta să luptăm eficient împotriva noului virus.

Chimistul buzoian Constantin Pascu lucrează de peste 20 de ani în domeniul folosirii sării special cristalizate, cu rezultate excelente în tratarea diverselor probleme respiratorii. Pe baza experienței acumulate, ne împărtășește o idee care ne poate ajuta în aceste vremuri, prin realizarea unor dispozitive simple, care să asigure fiecăruia aerul salin, cu efecte în creșterea generală a rezistenței la viroze respiratorii. Ideea i-a venit în contextul în care, după măsurile restrictive luate de multe țări pentru limitarea răspândirii Covid 19, nu i-a mai putut trimite aparate de purificare Salin fiicei sale cea mică, rezidentă în SUA, pentru a le folosi acasă și la birou. „Mă simțeam neputincios că nu-mi pot ajuta copiii, în timp ce atât de multă lume folosește aparatele și nu doar în România. Frământat de acest gând mi-am amintit că înainte de a inventa purificatorul de aer Salin am confecționat niște dispozitive artizanale decorative  pe bază de sare, iar efectul lor l-am simțit pentru că nu am mai răcit. Așa s-a născut Salin și de aici mi-a venit ideea de a-i sugera și fiicei mele să-și confecționeze, singură, dispozitive saline simple”.

Următorul pas, venit firesc, a fost acela de a sugera și altora să-și facă astfel de dispozitive. „Plecând de la principiul că «lucrurile serioase pot fi extrem de simple», trebuie să știm că structurile foarte bogate în sare, formate din mii de cristale mici, au un efect de purificare și salinizare a aerului. Aceste structuri, construite special, pe care le-am numit «grădini saline» sunt eficiente în reținerea aerosolilor, a prafului, a mirosurilor neplăcute din aer. Efectul lor principal însă este acela ca microcristale de sare apărute în procesul de cristalizare sunt preluate de curenții de aer, realizând efectul special de salinizare a aerului. Microcristalele de sare prezente în aer vor ajunge prin respirație în tot sistemul respirator, producând efecte benefice consistente asupra întregului sistem respirator”, ne explică inventatorul, cum a ajuns la realizarea acestui mod de a oferi oricui dorește, posibilitatea de a-și confecționa acasă propria grădină salină.   Ideea, transmisă prin Internet a fost preluată de mulți prieteni care au început să trimită cunoscuților lor materialul de prezentare. Pe lângă efectele de întărire a imunității preconizate, s-a dovedit a fi și foarte interesant pentru copii, care s-au arătat foarte receptivi la această posibilitate de a se distra și de a realiza în același timp un dispozitiv cu eficiență practică. Efectul este similar cu cel obținut în saline, este principiul folosit în aparatele Salin, inhalatoarele individuale Insalin și în Inhalatoarele medicale SaltMed utilizate în toată lumea pentru acțiunea lor complex benefică asupra sistemului respirator: astm, bronșite, rinite, insuficiențe respiratorii, viroze, etc. Procedeul prezentat este cel esențial în obținerea unor astfel de structuri foarte bogate de sare, procedeu ce poate fi ușor de reprodus și utilizat.

 CORONAVIRUSUL între adevărul științific și teorii ale conspirației

Multe alte informații interesante în volumele din cadrul colecției Coronavirus 2020!

„Structurile bogate în microcristale de sare  au o mare eficiență în igienizarea generală a aerului din spațiul respectiv dar, în mod deosebit, au efecte benefice asupra sistemului respirator al utilizatorilor. De regulă, persoanele cu diverse probleme respiratorii se simt mult mai bine în interval de câteva zile”, detaliază Constantin Pascu.

Ideea tehnică folosită este aceea de a aduce o soluție foarte concentrată de sare pe o suprafață poroasă expusă pur și simplu aerului. „Soluția se va infiltra, va difuza prin suprafața poroasă și se va evapora treptat, producând pe suprafața respectivă cristale de sare. În timp, dacă se ține periodic zona umezită cu soluție de sare, structura cristalizată se va dezvolta de la grosimi de mai mulți milimetri până la câțiva centimetri, în forme de cristalizate asemănătoare coralilor. În tot timpul acestui acest proces de cristalizare, micii curenți de aer din cameră vor prelua microcristale de sare, care se formează permanent la suprafata structurii, realizând efectul de salinizare a aerului. Gradul de salinizare a aerului este în sine mic, dar măsurabil cu metode fine de laborator și este suficient pentru a produce efecte benefice asupra aparatului respirator. Stând în acest spațiu vom fi expuși perioade îndelungate acestui aer salin, iar aparatul respirator va funcționa în general mai bine. Persoanele cu probleme respiratorii se vor simți mai bine dar, pentru toată lumea crește nivelul de rezistență față de virozele respiratorii”, explică inventatorul.

Așadar, pentru realizarea micului dispozitiv este nevoie de 1 kg de sare de bucătărie de orice tip, apă, o farfurie întinsă cu marginea ușor ridicată sau o tavă din plastic mai mică, o tavă mai mare în care să poată fi pusă farfuria sau tava inițială, șervețele de hârtie/ rolă de șervețele de bucătărie, un pai din plastic sau un băț subțire din lemn ori o tijă rigidă, o linguriță și o foarfecă.

Pentru realizare, spune Constantin Pascu, „am utilizat o rolă de prosoape din hârtie lată de 20 cm din care se rup pătrate 20×20 cm. Se așează prosoapele de hârtie unul peste altul, în 8-10 straturi. Teancul astfel obținut se îndoaie întâi pe o diagonală și apoi pe cealaltă. Se taie apoi paiul din plastic/bățul de lemn/ tija rigidă la o înălțime egală cu cea a piramidei pe care o veți construi. Va avea rol de suport și se va pune în interior, în centru. Umeziți bine cu apă teancul de șervetele care conțin paiul la mijlocul lui, apoi îl ridicați în poziție verticală, în farfurie. Desfaceți cele 4 aripi ca în imagine, obținând astfel o structură autostabilă. Puneți sare între aripile piramidei astfel obținute, în total 200- 300g. Adăugați apă peste sare cam 5-7mm. După cam 15-30 minute luați cu o linguriță din soluția care s-a format, fără cristale de sare, și turnați pe suprafața piramidei.”

Pentru întreținere în farfurie, pe toată perioada de creștere a cristalelor, trebuie să adaugăm din când în când apă și sare. Apa se pune pentru a menține o înălțime a soluției saline la 5-7 mm. Când ajunge sub 2 mm, se completează. Sarea se adaugă pentru ca tot timpul să fie cristale de sare nedizolvate în soluția salină. În funcție de mărimea grădinii se va consuma între 0,5 și 1,0 – 1,5 kg de sare. „Chiar după prima zi, dacă vă veți uita cu atenție, veți vedea cristale mici de sare. După câteva zile, cristalele vor fi din ce în ce mai vizibile și calitatea aerului va fi mai bună. În 10-14 zile, în funcție de temperatura aerului ambiant, putem să ajungem la o structură bogată de sare și o foarte bună salinizare a aerului. Este important ca în vasul suport să fie mereu apă și sare nedizolvată”, menționează chimistul buzoian.

„Când stratul de sare ajunge la 5-10 mm puteți să nu mai puneți sare, ci doar apă, în vasul suport. La grădini saline înalte de 10-12 cm soluția din vasul suport va ține umedă permanent structura, iar cristalele vor crește și se vor modifica tot timpul. Pe cele mai înalte va trebui să le udați din când în când, în vârf. În tot acest timp, grădina de sare vă va stârni interesul; este fascinant să vedeți cristalele crescând și, mai ales, să simțiți că se va schimba aerul din cameră, prin salinizarea lui”, se explică pașii care trebuie urmați, pentru a obține produsul și efectul dorit.

„Grădinile de sare își vor face treaba în ceea ce privește salinizarea aerului, fără să ceară prea multă atenție. Totuși, au nevoie să le acordați puțin timp, din când în când. Ele sunt în schimbare permanentă… Sarea va cristaliza apoi va începe sa migreze… Este foarte bine să aveți în casă nu doar o grădina de sare, ci mai multe, pentru ca efectul să fie cat mai cuprinzător (de exemplu – una în living, alta în dormitor sau și mai bine, mai multe în fiecare cameră). Și să povestiți cum arată și ce simțiți în legătură cu aerul din jur, ca să convingem pe cât mai mulți să le folosească. Nu costă mai nimic, dar efectul pe care îl produce poate face diferența pentru ceeea ce înseamnă în aceste vremuri sănătatea noastră și a celorlalți”, conchide Constantin Pascu.

Joaca-te cu noi ! legume