" />

La ce se uitau parintii: Cele mai bune desene animate romanesti

Mihaela 1

Gopo, Miaunel si Balanel, Mihaela si multi altii sunt personajele celor mai bune desene animate romanesti produse vreodata.

Haplea1

Haplea
Haplea este cel mai vechi film de animatie romanesc care a supravietuit si este pastrat in Arhiva Nationala de Filme, fiind realizat in anul 1927 de catre caricaturistul Marin Iorda, dupa scenariul lui Nicolae Batzaria.
Personajul Haplea si prietenii sai (Coana Frosa, Haplina si Haplisor) au aparut mai intai in mai multe reviste, cum ar fi “Dimineata copiilor”, din 1924 pana in 1970 si in unele albume. In 1927, ei aveau sa devina personaje de film.
Povestea filmului este povestea idilei dintre Haplea si Coana Frosa. Se cunosc la o fantana, ea fiind vaduva lui Nita Chioru, mort de inghesuiala la pomana, se indragostesc si se casatoresc. Nasii sunt Sita Boloboc, moasa cu diploma in Tirchilesti si Nae Afumatul, angrosist de coloniale in Bariera Mosilor, iar preotul este Popa Clondir.
Haplea si Coana Frosa au apoi doi copii: Haplina si Haplisor.

Omuletul lui Gopo
Desi existau filme de animatie romanesti si inainte de Ion Popescu-Gopo, anii ’50 si ’60 in Romania sunt dominati de personalitatea acestui artist din punct de vedere al industriei animatiei.
Cel mai cunoscut personaj al sau este Omuletul. Acest personaj simplist este un humanoid nud cu linii simple, care aduce in discutie problemele lumii contemporane. Primul succes al acestui personaj a fost reprezentat de premiul Palme d’or la Cannes, primit in 1957 pentru “Scurta istorie”.

Mihaela si Azorel
Mihaela si Azorel sunt doua personaje create de caricaturistul Nell Cobar, iar serialul bazat pe aveturile lor a tinut zece ani (1970 – 1980), fapt ce a asigurat ca mai multe generatii au crescut cu fetita blonda si prietenul el cel mai bun.
Mihaela nu avea voce ca alti eroi de desene animate, deoarece serialul trebuia vandut in strainatate, iar datorita vocilor, dublajul complica lucrurile. Muzica a fost compusa de Margareta Paslaru.

Miaunel si Balanel    
Miaunel si Balanel au fost creati de Horia Stefanescu, Zaharia Buzea si Artin Badea. Primul lor scurt-metraj, “Baloane vrajite” a aparut in 1974 si a setat un precedent periculos. Cele doua personaje, pisica si catel fiind, erau prieteni! Erau prieteni buni chiar!
Miaunel si Balanel venisera pe lume fara sa stie ca trebuie sa se certe, chiar fara motiv. Voiau ca nimeni sa nu se certe cu nimeni, cel slab sa nu fie nedreptatit, cel merituos sa nu fie inselat.

Patratel
Patratel si Pata de cerneala sunt protagonistii serialului “Patratel”, creat de Florin Anghelescu.
Patratel este personajul pozitiv (un baiat cu sapca rosie cu cozoroc patrat si cu salopeta), incurajat deseori de vocile din off ale copiilor (“Bravo, Patratel!”), iar Pata, uneori in cardasie cu motanul Pusy, ii da deseori de hac si scapa tot timpul.

Robinson Crusoe si prietenii sai
Cenzura s-a opus difuzarii acestuia pentru ca era interzis sa razi la imagini cu triburi primitive sau cu personaje de culoare.
Personajele principale sunt Robinson Crusoe (cu vocea lui Ion Caramitru in versiunea romaneasca), animalele sale – papagalul betiv (Paul), pisicutele (Lip si Lap) si cainele flocos si mereu somnoros (Daniel) – si bastinasii de pe insula condusi de Bongo-Bongo, care urzesc plan dupa plan pentru a-i putea prinde si manca pe naufragiati

soricei-muschetari

Soriceii Muschetari

Se ia romanul legendar al lui Alexandre Dumas, se adauga rozatoare simpatice si un pic de talent marca Animafilm in persoana lui Victor Antonescu si iaca asa se obtine un hibrid de lung-metraj si serial de animatie de mare succes.
“Soriceii Muschetari” a fost produs in 1987. Trei soricei mereu urmariti de pisici gasesc romanul „Cei trei muschetari” al lui Dumas si incep sa-l citeasca impreuna.
Pe masura ce se adancesc in poveste, curajul lor creste, la un moment dat transpunandu-se in rolul eroilor cartii.
Miau-lady si cardinalul Michellieu (voce: Dem Radulescu) completeaza tabloul personajelor din acest serial animat. Alte voci apartin actritelor Rodica Tapalaga si Anda Calugareanu.

Joaca-te cu noi ! legume