" />

Limbajul ursilor panda, descifrat de chinezi

panda

Ursii panda au un limbaj extrem de complex care le-a dat mult de lucru oamenilor de stiinta chinezi pana au reușit sa-l descifreze. In urma cu aproximativ cinci ani, centrul Wolong Panda, din sud-vestul Chinei, a inceput un studiu indraznet prin care se incerca descifrarea limbajului ursilor panda.

Recent, cercetatorii au anuntat ca au aflat ce inseamna, de fapt, unele dintre sunetele pe care acestia le produc. Mai exact, este vorba despre 13 sunete distincte, facute atat de adulti, cat si de pui. De exemplu, sunetul “wah-wah” pe care il scot puii inseamna: “Mama, ma strivesti, tine-ma intr-o alta pozitie”. O alta atentionare a micutilor panda este “gee-gee”, care inseamna: “Mi-e foame, hraneste-ma”.

Totodata, “cuckoo” se aude atunci cand aceștia se simt bine. “Procesul de crestere al ursilor panda este similar cu cel al oamenilor. In aceasta perioada, ei invata sa vorbeasca”, a declarat Zhang Hemin, directorul centrului. Cercetatorii au mai descoperit ca atunci cand emit un sunet similar unui latrat, lanseaza un avertisment astfel incat sa nu se apropie nimeni de ei.
Totodata, o mama care “behaie” isi cheama puiul sa o ajute.

Cercetatorii au mai descoperit ca ursii panda scot anumite sunete atunci cand sunt in cautarea unui partener sau a unei partenere. “In timpul sezonului de imperechere, ursii panda folosesc propriul limbaj al dragostei. Masculii scot un «baa», in timp ce femelele emit sunete asemanatoare ciripitului”, explica directorul centrului. Totodata, el a adaugat ca vor studia in continuare limbajul acestor animale, existand numeroase sunete care nu au fost inca descifrat

Joaca-te cu noi ! legume