" />

MERDENELE ca în Dobrogea: CHERDE(NE)LE

a---

Istoria necunoscută a Dobrogei

Reţete vechi româneşti reinventate 

…In perioada 2008-2011, Anca s-a ingrasat 60 de kilograme, apoi a revenit la greutatea ideala in numai doi ani, fara eforturi, fara a renunta la alimentele preferate, fara pastile sau operatii. Cazul sau a devenit viral pe internet si a transformat in bine vietile a mii de oameni, dupa ce Anca si-a luat inima in dinti si a facut cunoscuta povestea sa. Secretele care au ajutat-o in lupta cu kilogramele in plus sunt impartasite in cartea sa, Dieta Minune: Drumul de la 120 la 60 de kilograme< /strong>

Datând din vremurile ancestrale ale transhumanței,  plăcinta dobrogeană are drept umplutură brânza de oaie, de obicei cea abia scoasă dintr-o saramură meșteșugită, iar foile de aluat sunt întinse cu măiestrie, până ce devin subțiri ca hârtia pentru papiroase. Prima oară se fac foile de plăcintă din următorul amestec: făină, apă, ulei, oţet şi sare. Aluatul, trebuie să fie moale, dar nu foarte moale. Se lasă aluatul deoparte aproximativ o oră, se împarte în câteva boțuri şi se întind din ele foi subţiri cu sucitorul. Umplutura se dichiseşte astfel: se bat ouă şi se amestecă cu brânza (cu o furculiţă). Se mai adaugă sare, după gust. Fiecare foaie se unge cu ulei de floare şi pe jumătate din fiecare se pune câte o lingură de umplutură din loc în loc. Se acoperă cu cealaltă jumătate şi se strânge cu mâna, încreţindu-se foaia. (De altfel, acestui deliciu mocănesc i se mai spune, cu multă îndreptățire, și „plăcintă creață”!) Într-o tavă unsă cu ulei se pun foile umplute una lângă alta şi se dau la cuptor la foc mediu timp de câteva minute. Între timp, iaurtul gras se amestecă cu patru-cinci ouă bătute bine, iar când foile sunt rumenite, se toarnă amestecul peste plăcintă. Se mai dă la cuptor preț de jumătate de ceas, la foc mic spre mijlociu, şi, apoi, poate fi înfulecată, având, bineînțeles, alături și o bărdacă răcită bine cu Alb de Niculițel sau Rose de Murfatlar.

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Dar tipice mai sunt şi cherde(ne)lele – plăcinte cu brânză, ceapă şi mărar, întâlnite mai ales pe grindurile Deltei Dunării. Se fac din aluat simplu de pâine (apă, sare, drojdie și făină, coca fiind dospită) și se ung pe deasupra cu ou bătut, folosind o pană de gâscă sălbatică.

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Joaca-te cu noi ! legume