" />

MERDENELE cu ciuperci – temă cu variațiuni

a-0

Reţete vechi româneşti reinventate

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată

Multe povești culinare savuroase în cartea Plăcerile păcătoase ale gastronomiei de Aurora Nicolau, apărută la Editura Integral.

Deliciul de duminică îl constituie merdenelele. Fie că vorbim de „rețeta fericirii”, adică de clasicele merdenele cu brânză sărată sau de cele cu carne, aceste plăcintuțe de tradiție orientală (întâlnite în Dobrogea sub forma de plăcintă creață sau a unor apetisante cherdele, gustate împreună cu un pahar de ayran sau de iaurt gros din lapte de oaie), înnebunesc efectiv simțurile.

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Trilogia merdenelelor nu poate fi însă concepută în absența celor cu ciuperci. Foile subțiri de aluat afărâmicios și crocant ascund o umplutură savuroasă, care poate fi gândită în mai multe feluri: ciuperci tocate grosier în amestec cu telemea, șampinioane cu mărar sau cu praz sau toate aceste elemente la un loc. Rezultatul final va fi unul memorabil, temeinic încrustat în memoria afectivă. Aprindeți cuptoarele!

Multe rețete vechi interesante găsiți în cărțile din Colecția Bucătărescu!

Pachete de cărți de bucate la prețuri speciale!

Dar și AICI!

Rețeta clasică de merdenele reamintită:

Aluatul: 500 g faina, 250 g unt, 1 lingura otet, 1 ceasca apa calduta, 1 lingurita sare.

Umplutura: 500 g telemea de oaie, 3-4 linguri de unt, 2 oua, chimen

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

 Aluatul se face din toate ingredientele, mai putin untul. Se bate mult, se întinde si se înveleste bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operatia se face de 4 ori (de 2 ori se strange aluatul în 3 si de 2 ori în 4). Dupa fiecare întindere, se tine un sfert de ora la frigider.

Tapeaza tavile cu hartie pentru copt.

Faramiteaza branza cu o furculita si adauga ouale, untul si chimenul.

Intinde o foaie subtire de aluat si taie in 12 patrate de aproximativ 12 cm. In mijlocul fiecarui patrat pune cate o lingurita de branza.

Impatureste patratele pentru a obtine un plic si strange marginile cu degetele. Cu dintii furculitei fa un model perforat de-a lungul marginii.

Pune merdenelele in tavi, unge cu galbenus pe margini si lasa la rece aproximativ 20 de minute. Intre timp incinge cuptorul la 220°C. Se coc 15-20 de minute pana se rumenesc. Serveste-le caldute sau fierbinti, aburinde!

Joaca-te cu noi ! legume