" />

Mierea este facuta din nectar si voma de albine?

mierea

O mananci cu paine si unt sau o pui in ceai ca sa-l indulcesti, dar ce este, de fapt, mierea?

Nectarul, un lichid dulce, este extras din flori de albine cu  limba lor lunga, in forma de tub, si depozitat in extra stomac. Aici, nectarul isi transforma compozita chimica si ph, amestecandu-se cu enzimele, si devenind potrivit pentru depozitarea pe termen lung.

Cand o albina se intoarce la stup, paseaza nectarul  regurgitand lichidul in gura altei albine. Procesul de regurgitare se repeta pana cand nectarul partial digerat este, in sfarsit, depozitat in fagure.

Ajuns in fagure, nectarul este inca sub forma de lichid vascos – nici vorba de mierea groasa pe care o gustam la micul dejun. Pentru a scoate surplusul de apa din nectar, albinele isi folosesc aripile ca niste evantaie pentru a grabi procesul de evaporare.

Cand apa s-a evaporat din fagure, albinele il sigileaza pe acesta din urma cu o secretie lichida din abdomenul lor, care intr-un final sa intareste si devina ceara.

Joaca-te cu noi ! legume