" />

PÂRJOALE bucovinene ca pe vremea lui Cilibi Moise!

a

De la Kera Calița, jupâneasa de la Jariștea Locantă, aflăm una dintre rețetele favorite ale hâtrului Cilibi Moise, negustor ambulant și om de spirit bucureștean, de origine evreiască, din a doua jumătate a veacului al XIX-lea.

Acesta „iubea un fel de mâncare numit pârjoalele bucovinene, feliu de saţiu care cerea timp de lucru şi grijă fără greş. Din Piaţa Bibescu, vis-a-vis de Tribunalul Mare, cumpăra 1 kg de carne de porc împănată, adecă fleică, 1 kg de pulpă de vită, 8 ouă, 4 cepe albe nevătămate, o căpăţână de usturoi vânjoasă, 3 legături de mărar, 3 legături de pătrunjel, 400 ml ulei de floarea soarelui, 300 grame pesmet, o jumătate pâine albă şi 300 ml lapte .

Dar cazul cel mai interesant, era atunci când le pregăte, tocând încet carnea, ceapa şi usturoiul amestecându-le agale cu sarea şi piperul. Pătrunjelul şi mărarul fărâmiţate la satâr mici cât boaba de coriandru împestriţate cu 5 ouă bătute bine, cu pâinea înmuiată în lapte şi stoarsă, toate se corceau cu primul aluat. Potolit stătea pe scaun şi forma pârjoalele în mâini, le dădea întâi prin făină, după aceea în ou şi la sfârşit în pesmetul zgrunţuros, prăjindu-le blând, îngăduitor cu soarta şi cu cei zece copii şi nepoţi ai săi”.

…Mai multe detalii găsiți AICI: http://keracalita-jaristea.ro/

Multe rețete vechi interesante găsiți în cărțile din Colecția Bucătărescu!

Pachete de cărți de bucate la prețuri speciale!

Dar și AICI!

Joaca-te cu noi ! legume