" />

PERIȘOARE de cartofi cu smântână

a

Iată ce ne povestește Kera Calița, jupâneasa de la Locanta Jariștea:

„O dată cu domnia, Caragea Vodă, a adus și două feluri de mâncări de pe țărmurile Mediteranei; perișoare de carne pentru veliții boieri și perișoare de cartofi pentru omul de rând.

Bucătarul domnesc se ostenea mai cu osebire pentru perișoarele de cartofi cu brânză și smântână cerând stolnicului următoarele cantități : 12 cartofi mari; 3 ouă bătute separat; 3 linguri mari cu vârf de brânză rasă (lingurile de pe vremea aceea erau mari); o jumătate de chilă de făină albă de grâu; 2 legături de pătrunjel; 400 grame smântână; o linguriță de chimion; sare și piper;

Maniera gătitului din vechime este aceeași cu deprinderea din zilele noastre (cu deosebirea cuhniei și a vaselor). Se fierb cartofii în coajă și se curăță cât sunt fierbinți, apoi se strivesc cu furculița cât sunt calzi și se lasă să se răcească. Nimic mai simplu, se amestecă fiertura răcorită cu ouăle, brânza rasă, sare, piper, chimion și se înghite făina în amestec. Se formează cu mâna perișoarele care se fierb în apă clocotită. Se scot cu supiera și se așează pe un platou adânc de porțean, îmbrăcate cu smântâna și pătrunjelul foarte fin tocat. Se servesc calde și fără grabă”

Rețete vechi românești în cartea BUCĂTĂRIA BALKANIEI disponibilă AICI. Puteți comanda CĂRȚI cu aceeași tematică AICIwww.eintegral.ro

Reţete vechi româneşti reinventate

Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

 

 

Joaca-te cu noi ! legume