" />

PLĂCINTA Sfântului Vasile (Vasilopita)

a--

Vasilopita este o prăjitură grecească, asemănătoare unui chec sau cozonac şi se face în ajunul Anului Nou, pentru a fi servită chiar în prima zi din an, atunci când este sărbătorit Sfântul Vasile. Există foarte multe reţete ale acestei prăjituri, în funcţie de zona Greciei, aceasta poate lua forma unei pâini, a unui chec, tort sau colac. De obicei se ornează cu zahăr pudră şi se scrie cifra anului care urmează. Înainte de coacerea prăjiturii, se introduce o moneda, astfel încât persoană care o va găsi va avea un an binecuvântat. Dulcele simbolizează bucuria vieţii veşnice.

Pentru o tava se cer :
400 grame faina fina
200 grame unt
400 grame zahar
750 mililitri lapte (daca se poate, lapte de capra)
4 oua
6 lingurite drojdie uscata
o lamaie coapta
o lingurita seminte de anason
zahar pudra dupa voie
5 grame sare de mare
Mod de preparare:

Se amesteca faina cu drojdia si cu putina sare.
Se freaca untul pana ajunge o crema pufoasa.
Incet, se incorporeaza treptat ouale, laptele si faina . Se amesteca asidu, pana se obtine o pasta omogena.
Acum a venit vremea sucului de lamaie, se adaugeste impreuna cu semintele de anason pisate mai inainte.
Se mai lucreaza la omogenizarea compozitiei.
Dupa cele stiute din vechiu, se foloseste o tava rotunda cu diametrul de 30 centimetri, ce se unge cu unt iar marginile i se
Captusesc cu hartia de copt unsa deasemeni.
Se toarna ce s-a lucrat mai inainte, se mai presara ceva anason pe deasupra si se da la cuptorul bine incins, unde se lasa aproape 40 minute.
Dupa scoaterea din cuptor se lasa la racit, se imparte pe razele cercului si se pudreaza. Pudra de zahar – cam fara de masura.
Mai multe retete AICI!

Joaca-te cu noi ! legume