" />

POALE-N BRÂU sau rețeta favorită a lui EMINESCU

a

Nimic nu se putea compara cu serile de taină în care Mihai Eminescu și Ion Creangă închinau la nesfârșit, stacană după stacană, în bojdeuca din Ţicău, acolo unde dumneaei Tincuța Vartic, ţiitoarea povestitorului, îi îmbia cu tăvi aburinde de plăcinte moldovenești de poveste. Se poate spune că multe dintre paginile nepieritoare ale literaturii române nu ar fi existat fără mijlocirea teribilelor „poale*n brâu”! Că vor fi fost poalele Tincuței sau doar plăcintele aromitoare cu brânză de oi grasă, din aluat întins cu melesteul pe toată lungimea mesei, cum ne povestește și Păstorel, ei bine, aceasta-i o cu totul altă poveste!

Populara plăcintă ”poale în brâu” stă la baza tuturor plăcintelor româneşti, singura diferenţă făcând-o forma, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară. Pentru a o pregăti nu avem nevoie de multe ingrediente, fiind vorba de cele deja cunoscute şi care se găsesc în fiecare gospodărie. Vom începe prin a cerne mai întâi făina, iar apoi dizolvăm drojdia în puţin lapte cu zahăr. Adăugăm apoi ouăle în mijlocul făinei, punem drojdia şi amestecăm până când ajungem la o consistenţă medie, astfel încât să ne permită ulterior să întindem aluatul fără probleme.

Ingrediente pentru aluat: -Făină-250 de grame; -Ouă-două bucăţi; -Drojdie-20,30 de grame; -Zahăr-50 de grame; -Lapte-150 de mililitri; -Unt-50 de grame; -Sare-5,10 grame. Ingrediente pentru umplutură: -Brânză-250 de grame; -Ouă-două bucăţi; -Zahăr-150 de grame; -Smântână-100 de grame; -Coajă de la o lămâie-după gust; -Stafide-după gust.

Ultimul ingredient adăugat în aluat va fi untul, urmând să îl frământăm aproximativ 10-15 minute. Lăsăm aluatul acoperit preţ de 30 de minute, timp în care pregătim compoziţia pentru brânzoaică. Ingredientele pentru compoziţie amintite anterior se pun într-un recipient şi se amestecă, iar aluatul este tăiat apoi în opt sau zece bucăţi. Pe fiecare dintre acestea se pune o lingură de compoziţie şi se pliază sub forma unui plic întors. „Se iau colţurile şi se duc spre centrul bucăţii de aluat, ce trebuie tăiată sub forma unui pătrat. Aceste colţuri trebuie duse puţin peste centrul pătratului de aluat, astfel încât să nu avem surpriza că a ieşit compoziţia din plăcintă” detaliază maestrul Nichi Mărăcine. Brânzoaicele se aşază apoi într-o tavă unsă cu puţin ulei, cu partea unde s-a făcut plierea în jos. Le lăsăm aşa timp de 10 minute, după care le băgăm la cuptor, la o temperatură de 170 de grade Celsius. Preparatul va sta la cuptor cam 30-40 de minute şi nu se va unge în prealabil cu ou şi smântână pentru că îi poate induce în eroare pe cei care îl prepară în privinţa coacerii brânzoaicei. După ce scoatem brânzoaicele de la cuptor, le lăsăm alte 10 minute pentru a se înmuia şi răci puţin, iar apoi le putem servi.

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Rețete vechi românești în cartea BUCĂTĂRIA BALKANIEI disponibilă AICI. Puteți comanda CĂRȚI cu aceeași tematică AICIwww.eintegral.ro

Joaca-te cu noi ! legume