" />

Rețetă ușoară de BRÂNZOAICE

a-

Poale-n brâu, brânzoaice sau băscuțe cu brânză? Din dilema asta zău că nu pot ieși! Unii zic că, de fapt, e cam același lucru, diferă doar denumirea în funcție de zonă. Adică, „poale-n brâu” ar fi cele din Moldova, în timp ce la București sunt „băscuțe”, în vreme ce „brânzoaicele” sunt un termen general, care acoperă, în fapt, tot felul de rețete, cu brânză dulce sau ușor sărată, cu sau fără stafide, pătrate sau rotunde etc. Mai există și „brânzoaice trandafiri” și, probabil, tot felul de alte variații.

Reţete vechi româneşti reinventate

Cert este că vorbim despre o serie întreagă de plăcinte din aluat dospit, împachetate sistem „plic” (aproximativ pătrat, cu patru colțuri), umplute cu brânză și făcute la cuptor. (Aluat bun se găsește acum și în comerț, nu mai e nevoie să te chinui acasă. Eu am găsit, la Metro, direct pătrate de aluat, merg perfect!) Brânza de obicei este dulce, de vaci (bine scursă!), cu sau fără un pic de smântână, dar merge și urdă. Compoziția poate căpăta tot felul de arome: stafide, coajă de lămâie rasă, zeamă de portocale proaspăt stoarsă, miere, stevia, vanilie sau zahăr vanilat. Bucățelele de fructe confiate pot constitui un rafinament suplimentar. Dacă umplutura este prea lichidă, se poate „drege” cu câteva linguri de griș. De asemenea, de cele mai multe ori, plăcintele se ung pe deasupra cu ou bătut și capată o culoare frumoasă, aurie, prin rumenire. Specialiștii spun că nu trebuie lăsate mai mult de 20 minute la cuptor, ca să nu se lase.

 Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

Confesiunile unui bucătar fericit

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Joaca-te cu noi ! legume