" />

SCOVERGI de post – rețeta simplă

scovergi

Una dintre cele mai simple rețete de post este cea tradițională de scovergi. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple:

250 grame făină

1/2 plic drojdie uscată

1 praf de sare

250 ml apă călduță

2 linguri ulei

Cartea de bucate de Post

Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești

Alfabetul mâncării sănătoase

Retete vegetariene cu „gust” de carne

Se face o cocă simplă, se lasă măcar 30 de minute la dospit, se formează niște bile micuțe, apoi se întind foi rotunde  și se prăjesc în uleiul bine încins. Aceasta e rețeta de post. O posibilă umplutură – sau, pentru comoditate, topping – de post poate fi magiunul. Dacă, în „buzunare”, adăugăm alte felurite umpluturi – precum ouă bătute cu brânză sărată și mărar tocat – nu mai e nimic de post! Dar iese ceva și mai gustos!

Bunica, însă, nu lăsa foile de aluat rotunde, ci le răsucea în fel și chip, pentru a obține forme mai apetisante. Iar când le aducea calde la masă – dacă se răciseră deja, le reîncălzea în cuptor – picura pe ele un pic de unt topit… Se pot pudra scovergile cu zahăr sau cu sare, după gust, dar sunt bune și simple! De asemenea, în aluat se pot insinua semințe de orice fel.

Scovergile nu aparțin numai bucătăriei noastre tradiționale. Se fac și în Bavaria, unde pot fi presărate cu scorțișoară și sunt ideale cu o halbă de bere alături. Sau în Italia, unde se numesc „colluri” și unde în aluat se insinuează cartofi fierți și pasați bine, apoi se formează niște inele de aluat, care se prăjesc bine pe ambele părți.

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

 

Joaca-te cu noi ! legume