" />

Spectacol pe cer: Superluna si o ploaie spectaculoasa de stele

perseide

Weekend-ul acesta, pasionatii de astronomie pot vedea doua fenomene in acelasi timp: cea mai mare Luna si cea mai mare ploaie de meteori.

Noaptea de 10 august va marca un moment important pentru pasionatii astronomiei din intreaga lume. Luna va ajunge la apogeu si, fiind si Luna plina, va deveni Superluna. In acelasi timp, cometa Swift-Tuttle va face cadou Terrei Perseidele, o ploaie de meteori, ramasite pe orbita acesteia.

Swift-Tuttle, cu un ciclu de 133 de ani, e cel mai mare obiect stelar care trece pe langa Pamant si lasa in urma Perseidele, cei mai stralucitori meteori de pe cer. De asemenea, Perseidele au si cel mai mare numar de meteori din toate ploile de meteoriti. Meteorii pot fi intelesi ca bile de foc ce circula cu 200.000 de kilometri pe ora, potrivit Societatii Americane a Meteorilor. Anul acesta, Perseidele se vor vedea cel mai bine pe 11, 12 si 13 august. Daca cerul este senin, veti putea vedea peste 100 de stele cazatoare pe ora.

In acelasi timp, Luna va parea cu 14% mai mare si va fi cu 30% mai stralucitoare. Din acest motiv, exista o problema – pasionatii pot vedea doar cele mai stralucitoare bucati de meteorit, deoarece intensitatea lunara va fi prea mare.

Joaca-te cu noi ! legume