" />

TORT de ciocolată, cafea și cremă de coniac – Rețeta de REVELION

a------

Ingrediente pentru blat:

8 ouă
1 cană zahăr
100 mililitri cafea concentrată
200 grame unt
2 cani făină
1 plic praf de copt
1 esență de rom

Ingrediente pentru însiropat:

1 cafea espresso
3 linguri de zahăr
1 lingură lapte pudră pentru cafea
2 linguri de coniac
Ingrediente pentru cremă:

150 mililitri coniac
3 ouă
100 grame făină
4 linguri zahăr pudră
50 grame ciocolată
250 grame unt
100 grame cacao
300 mililitri lapte

Ingrediente pentu glazură:

200 grame ciocolată amăruie
200 grame zahăr
100 mililitri cafea concentrată

Ingrediente pentru ornat:

1 ceașcă de glazură albă
ciocolată albă mărunțită
1 pachet boabe de cafea de ciocolată amăruie
100 grame unt

Prepararea blatului: Separi albușurile de gălbenușuri.
Bați albușurile spumă tare, adaugi zahărul și continui să bați până când acesta se topește. Adaugi gălbenușurile unul câte unul, pui cafeaua, untul topit rece, esența de rom – o fiolă mică – și făină proaspăt cernută cu praful de copt. Dacă iese prea galben blatul, mai adăugați cel puțin 100 grame de cacao…

Ungi o formă de tort cu diametrul de 26 centimetri cu ulei/margarină și o tapetezi cu făină/hârtie de copt.

Torni compoziția și lași la cuptor 45 de minute.

Se taie apoi în mai multe discuri și se însiropează fiecare cerc de tort cu cafea espresso îmbunătățită cu 2 linguri de coniac.

Prepararea cremei: Bate ouăle cu zahărul pudră. Adaugă făină proaspăt cernută, cacao și ciocolata rasă.
Toarnă coniacul și laptele fierbinte. Lasă pe foc, amestecând energic, până se îngroașă. După ce s-a răcorit, incorporează untul frecat spuma, apoi împarte crema în cinci și pune peste cele cinci cercuri de blat.

Prepararea glazurii: Într-o crăticioară, amesteci cafeaua concentrată cu zahărul, untul și ciocolata de menaj rasă.
Dacă e prea subțire, poți adăuga 3 plicuri de ciocolată caldă sau înjumătățiți ingredientele.

Ornarea: Puteți folosi glazură albă din apă, unt și zahăr pudră.
Presărați bucățele de ciocolată albă pe toată suprafața tortului. Apoi, răsfirați și câteva boabe de cafea din ciocolată amăruie și umpleți bordura tortului cu ele.

Multe alte retete inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Pomana Porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun” din colecția Bucătărescu, editată de Integral , disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Joaca-te cu noi ! legume