" />

Vine, vine MOS NICOLAE!

daruri-de-mos-nicolae-6-decembrie

Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie. Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală astfel: Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia și Mikołaj în Polonia. Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii o adaptare după Sfântul Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri.

Diferențele dintre Moș Nicolae și Moș Crăciun

  • Moș Nicolae aduce daruri copiilor în ajunul zilei de Sf. Nicolae în timp ce Moș Crăciun vine în ajunul Crăciunului
  • Moș Nicolae vine călare pe un cal alb în timp ce Moș Craciun vine pe o sanie trasă de reni
  • Moș Nicolae lasă cadouri copiilor cuminți în ghetuțele lustruite, iar Moș Crăciun le lasă sub pomul de Crăciun
  • Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor obraznici, în timp ce Moș Crăciun le lasă cărbune
  • Moș Nicolae e singur, în schimb, Moș Crăciun are o soție pe nume Crăciunița

Moşul care le lasă cadouri copiilor în noaptea de 5 spre 6 decembrie pare să aibă aceleaşi origini ca Moş Crăciun. De-a lungul timpului însă, poveştile construite în jurul celor doi i-au diferenţiat. Moş Nicolae călătoreşte pe calul său alb, Amerigo, în timp ce Moş Crăciun vine în sania trasă de reni. Aceasta este doar una din diferenţele dintre cei doi moşi.

„Veţi găsi întotdeauna oameni care se vor grăbi să vă spună că nu există Moş Crăciun, că nu există decât o poveste inventată cu mult timp în urmă, care se tot repetă în fiecare an, de Crăciun. Ar trebui să mă supăr, dar, mai degrabă, mi-e milă de ei”, spune Moş Crăciun, în autobiografia sa, povestită lui Jeff Guinn. Moşul spune că s-a născut în Lichia, o provincie situată în Turcia de astăzi. „Mi-au pus numele Nicolae, care înseamnă «învingător»”, mai spune el. Poveştile tradiţionale spun că Moşul e o adaptare a Sfântului Nicolae, un episcop generos care a trăit în secolul al IV-lea în Mira, Lichia. Povestea s-a transmis apoi din generaţie în generaţie, iar acum ştim cu toţii că în noaptea de 5 spre 6 decembrie toţi copiii cuminţi primesc dulciuri de la Moş Nicolae.În folclorul olandez, Moş Nicolae (SinterKlaas) călătoreşte pe un cal alb, pe nume Amerigo. Coloniştii olandezi au luat cu ei povestea lui Sinterklaas când au plecat spre America secolului al XVII-lea. Astfel, Sinterklaas s-a transformat, treptat, în Santa Claus (Moş Crăciun).

Joaca-te cu noi ! legume