" />

ZACUSCA surpriza cu PRUNE!

a-1

Marea carte a murăturilor

Reţete vechi româneşti reinventate

Retete vegetariene cu „gust” de carne

Ingrediente:

50 gogoşari

1 kg ceapă

500 grame rădăcină de pătrunjel

500 grame morcovi

5 vinete mari

3 kg roşii

500 mililitri ulei de floarea soarelui din prima presare la rece

10 foi de dafin

10 frunze de ţelină

+ 1 kg prune mari, cărnoase, bine coapte

Preparare: Legumele se spală, se usucă şi se pregătesc în următoarea ordine: din roşii se face bulion, gogoşarii se opăresc, se curăţă de pieliţă şi se dau prin maşina de tocat; ceapa se taie peştişori şi se topeşte în ulei, vinetele se curăţă de coajă, se taie felii, se presară cu sare, se lasă să se scurgă de zeama amară şi se prăjesc în ulei; morcovul şi pătrunjelul se taie în cuburi şi se prăjesc în ulei. Toate ingredientele astfel preparate se pun într-o cratiţă împreună cu bulionul (nu foarte legat!), sarea şi condimentele. La rețeta tradițională (aceasta fiind, de pildă, cea a lui Uica Mihai), m-am gândit – forțat de realitățile din grădina noastră de la țară! – să adaug și niște prune mari, cărnoase, pregătite exact ca gogoșarii: opărite, curățate de pieliță și dateprin mașina de tocat. Aportul de gust este unul senzațional, imprimând o dulceață incredibilă!!!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Multe rețete vechi interesante găsiți în cărțile din Colecția Bucătărescu!

Pachete de cărți de bucate la prețuri speciale!

Dar și AICI!

Se pune, în fine, cratiţa în cuptor sau pe foc, pe o tablă, ca să fiarbă încet, fără să se prindă de vas. Din când în când se scutură vasul sau se amestecă uşor cu o lingură de lemn. Când a scăzut compoziţia şi uleiul a început să se ridice deasupra, se pune fierbinte în borcane curate, încălzite în cuptor. Borcanele se umplu, lăsând un spaţiu gol de 2-3 cm, se şterg marginile cu o cârpă încât să nu rămână urme de grăsime, se închid cu celofan pus în două şi se sterilizează timp de 30 minute, după care se răcesc. Se păstrează într-un loc răcoros, bine aerisit.

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Joaca-te cu noi ! legume