" />

13 REȚETE de GEL DEZINFECTANT și alte SOLUȚII utile în lupta cu CORONAVIRUSUL

dezinfectie-0

ALTE 13 REȚETE DE GEL DEZINFECTANT ȘI SOLUȚII PRACTICE PENTRU DEZINFECTARE. UNELE ERAU FOLOSITE CU SUCCES ȘI DE BUNICII NOȘTRI!
1) Gel hidroalcoolic recomandat de Organizația Mondială a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății a publicat o rețetă de gel hidroalcoolic pentru a face față deficitului înregistrat în magazine și farmacii. Și această rețetă poate fi făcută pur și simplu, acasă.
Spălarea mâinilor este, însă, primul gest recomandat de Organizația Mondială a Sănătății care evidențiază importanța „măsurilor de barieră” pentru a preveni răspândirea virusului.
Un săpun simplu poate fi suficient, dar există și alte produse, cum ar fi gelurile dezinfectante, gelurile hidroalcoolice. Ele pot reprezenta prima protecție împotriva microbilor în general.
Organizația Mondială a Sănătății a publicat pe site-ul său web un „ghid pentru producția locală de soluții hidroalcoolice”. Cu alte cuvinte, este o rețetă pentru a produce din anumite ingrediente produse la fel de eficiente ca cele prezente în comerț.
La prima vedere, lista ingredientelor din rețeta OMS poate părea complet inaccesibilă. Cu toate acestea, puteți gasi cu ușurință componentele.
Etanolul 96% poate fi, de pildă, înlocuit cu alcoolul care este găsit în magazine.
Peroxidul de hidrogen nu este altceva decât apa oxigenată disponibilă în farmacii. Glicerolul sau glicerina se găsesc și ele la farmacie.
Apoi, rețeta este destul de simplă. Într-un recipient curat gradat, măsurați 833 mililitri de alcool. Se amestecă 42 mililitri de peroxid de hidrogen. Se adaugă la aceasta 15 mililitri de glicerină.
Se completează cu apă până când obțineți un litru de soluție. După amestecare, gelul dumneavoastră hidroalcoolic de casă este gata.

Leacuri împotriva gripei, remedii vechi și noi, rețete sănătoase găsiți în volumul GHID PRACTIC DE PREVENIRE A INFECTĂRII CU COVID-19, apărut la Editura Integral, la prețul promoțional de 24,99 lei.
2) Gel simplu cu apă oxigenată
830 ml alcool sanitar de 70 grade + 110 ml apă fiartă + 40 ml apă oxigenată 2-5 % + glicerină (pentru a proteja pielea de uscăciune)
3) Gel purifiant pentru mâini, fără clătire
Faza Ingrediente pentru ~100 ml % Cantitate
A apă minerală plată 68 68 gr
A aloe vera pudră 0,5 0,5 gr
A Gumă de xanthan 1,5 1,5 gr
B alcool din cereale de 96° 25 25 gr
C extract de nalbă 3 3 gr
C ulei esenţial de cajeput 0,5 15 picături
C ulei esenţial de lavandă 1 30 picături
C ulei esenţial de arbore de ceai 0,5 15 picături
Mai întâi, Igienizați recipientul dedicat și toate ustensilele cu care lucrați.
Într-un pahar mare sau bol se amestecă apa cu pudra de aloe vera până la dizolvarea completă a pudrei. Se presară guma de xanthan și se amestecă energic până la dispersarea uniformă. Compoziţia se lasă în repaus circa 10 minute până la formarea gelului.
Peste gelul obținut se adaugă alcoolul puţin câte puţin, cu amestecare după fiecare adaos până la stabilizarea gelului.
În final, se adaugă pe rând ingredientele din faza C, cu amestecare după fiecare. Gelul astfel obținut se transferă în recipientul dedicat. pH: 6-6,5.
Este un gel hidro-alcoolic pe bază de uleiuri esențiale cu proprietăți purifiante și antimicrobiene, îmbogăţit cu aloe vera şi extract de nalbă ce conţine şi glicerină. Lasă pielea curată, fină şi îngrijită.
Gelul nu substituie spălarea mâinilor cu apă şi săpun, dar este util atunci când este nevoie de igienizare suplimentară sau în situațiile în care nu există posibilitatea de spălare pe mâini (metrou, tren, călătorii, hypermarketuri, locuri publice)
Opțiuni și explicații:
 alcool de 96° se poate achiziționa din magazine alimentare, de la raionul de băuturi spirtoase
 în loc de jumătate din apa plată se poate folosi apă de mentă, rozmarin sau hamamelis
 uleiurile esențiale exotice (cajeput, arbore de ceai etc.) se pot înlocui cu oricare alte uleiuri esențiale disponibile în multe magazine tip Plafar
 dacă se dorește folosirea gelului de aloe vera în locul pudrei, se vor socoti 30% gel de aloe și 38,5 % apă plată
 în locul uleiurilor esențiale propuse în rețetă se poate folosi o altă combinație formată din uleiuri esențiale cu proprietăți purifiante și antimicrobiene.

Virusul conspiraționist lovește din toate direcțiile! Suspiciuni privind tehnologia 5G și legătura acesteia cu apariția lui COVID-19 în laborator. Ce legătură ar avea Bill Gates și fundația lui, familia Rotschild și industria secretă a nanoboților? Fake-news menite să-l doboare pe Donald Trump? Ce are a face, totuși, masoneria? Al Treilea Război Mondial va fi un război biologic!?! Detalii aici: http://www.bucatarescu.ro/2020/03/integral-2020-coronavirusul-intre-adevarul-stiintific-si-teorii-ale-conspiratiei/

Eterna luptă cu microbii
În cîteva minute, puteţi prepara singuri soluţii dezinfectante ecologice din oţet, sare, pastă de dinţi, apă oxigenată, lămîi, borax sau bicarbonat de sodiu
Fără o curăţenie conştiincioasă, ne putem îmbolnăvi nu doar în spitale, ci şi acasă, în magazine, autobuze sau la locul de muncă. Pe fiecare suprafaţă pe care o atingem pot fi bacterii, virusuri, fungi. În plină criză de produse biocide, putem folosi oricând și dezinfectanţii pe care ni-i oferă Natura. Sunt preparate simple care, deşi nu au denumiri complicate, fac treabă bună, ferindu-ne de boli. Oţetul, leşia, bicarbonatul de sodiu, uleiurile esenţiale sunt nu doar eficiente în lupta cu microbii, ci şi prietenoase cu Natura.
Omul modern foloseşte dezinfectanţi de rufe, de pardoseli, frigider, interiorul maşinii, pentru aproape orice atingem şi ne-ar putea infecta. Orice om are la el şerveţele sau gel antibacterian. Acum mai bine de şapte decenii, într-o perioadă cînd igiena a cunoscut o dezvoltare deosebită în ţara noastră, măsurile de dezinfectare în spitale erau foarte drastice. Fiecare obiect din camera bolnavului era spălat, frecat, trecut prin soluţii. În aşa-numitele „stabilimente de desinfecţie şi deparasitare”, infirmierele munceau pe brânci. Nu aveau soluţii puternice, cum sunt cele de azi, lucrau cu substanţe simple, unele caustice, care le puneau sănătătatea în pericol, dar nu îndrăzneau să facă lucru de mântuială, pentru că, aşa cum spunea în 1939, dr. Titu Turcu, şeful Institutului de Igienă şi Igienă Socială din Cluj: „Tendinţa modernă este de a introduce metodele cele mai simple cu putinţă, dar în schimb, aplicarea lor trebuie să fie cu atît mai conştiincioasă”. Evident, microbii nu erau atât de rezistenţi precum cei de azi.

4) Leşia, dezinfectant universal

În spitalele din România interbelică, cel mai utilizat dezinfectant era leşia de cenuşă, obţinută din o parte cenuşă de lemn la trei părţi apă. Se mai foloseau laptele de var, laptele de clorură de var („pentru desinfecţia radicală a efectelor rezistente”), permanganatul de potasiu („pentru gargarisme, desinfecţia plăgilor şi băi desinfectante”), apa oxigenată, sărurile metalelor grele (pe mobilier), acidul fenic. Însă leşia era dezinfectantul universal. Se punea în apa de baie tulbure, pentru curăţarea butoanelor de la aparatele de radio ale bolnavilor, a tapiseriilor de scaune, a podelelor, brancardelor, mobilierului. Paharele de sticlă şi tacâmurile se ţineau în soluţie fierbinte de leşie. Textilele erau cufundate în soluţii fierbinţi de leşie de cenuşă timp de 6 ore, fierte la 100 grade Celsius, expuse la soare şi apoi călcate cu fierul încins. Se băgau în etuvă la 104 grade Celsius nu doar hainele pacienţilor, ci şi cărţile, documentele, perucile, jucăriile, bancnotele acestora. Instrumentele chirurgicale se fierbeau în apă cu 2% sodă cristalizată, timp de 15 minute. În fiecare zi, pereţii erau dezinfectaţi pînă la înălţimea de 2 metri. Ba chiar şi tavanul trebuia curăţat. Pentru mâini, se folosea alcool 70%, aditivat cu câteva picături de tinctură de iod.

5) Sarea îndepărtează murdăria din bucătărie
Ştiinţa modernă caută soluţii ecologice şi tot mai mulţi oameni au început să folosească produse de curăţare bio. Multe dintre ele nu sînt descoperiri noi, au fost folosite la sate de bunicii noştri şi au la bază ingrediente din bucătărie perfect organice. Aşadar, le putem pregăti în casă. Sarea de masă nu este cunoscută ca dezinfectant, dar are reale efecte împotriva germenilor. Tipul sării nu contează, poate fi şi de mare. Îndepărtează murdăria de pe instrumentarul de gătit din bucătărie.

6) Oțetul curăță, șterge și dezinfectează
Asul soluţiilor naturale pentru curăţire este, fără îndoială, oţetul. Acesta poate şterge depozitele de minerale şi mucegaiul. Dar oţetul şi dezinfectează, luptând cu bacterii precum E. coli sau Salmonella. Este util în dezinfectarea filtrului de cafea (în soluţie diluată, lăsat timp de o oră, la jumătatea ciclului de preparare a cafelei), a maşinii de spălat vase (o jumătate de ceaşcă turnată în rezervor şi, apoi, lăsată maşina să efectueze un ciclu gol). O altă variantă ar mai fi să aşezaţi pe raftul de jos al maşinii de spălat un bol mic, umplut cu oţet, şi să executaţi un ciclu fără vase. Turnaţi două căni de oţet în maşina de spălat şi setaţi-o pe un program de spălare cu durata de aproximativ o oră. Presăraţi borax în partea de jos a maşinii de spălat, lăsaţi peste noapte, după care ştergeţi cu un burete umed şi daţi drumul la maşina de spălat pentru a clăti. Adăugaţi 60 ml de peroxid 3% în detergentul de vase utilizat la maşina de spălat vase şi veţi obţine rezultate mai bune. Bureţii şi lavetele ar trebui ţinute zilnic în apă clocotită, timp de 5 minute, iar periodic, schimbate. Pentru a evita contaminarea hranei cu bacterii nocive, dezinfectaţi bureţii ţinîndu-i la microunde timp de 2 minute. Folosiţi cârpe din materiale biodegradabile, care se usucă uşor. În acest fel, evitaţi dezvoltarea necontrolată a bacteriilor.
Turnînd oţet în canalele de scurgere sau diverse conducte, acestea se dezinfectează şi se curăţă. După 30 de minute, se clătesc cu apă rece. Pentru scurgerea de la chiuveta din bucătărie, amestecaţi jumătate de cană de sare cu jumătate de cană de bicarbonat. Puneţi amestecul în scurgere, după care turnaţi apă fierbinte. Scurgerea de la chiuvetă (unde circa jumătate de milion de bacterii stau pe o suprafaţă de 2,5 cm pătraţi), blaturile, bureţii, prosoapele trebuie să fie permanent curăţate cu soluţii antibacteriene sau măcar cu detergent şi apă fierbinte. Capul de duş se freacă bine cu oţet şi apă, cu o periuţă de dinţi.
7) Vă mai amintiți de banalul Borax?
Pentru a dezinfecta suprafeţele din baie (chiuvetă, cadă, gresie, faianţă), se poate prepara un dezinfectant extrem de eficient, care nu atacă instalaţiile sanitare, din 700 ml apă şi două linguri de Borax. Se adaugă 4 linguri de oţet alb şi, opţional, 1-2 stropi de detergent lichid de vase. Se amestecă bine şi se pulverizează. Folosiţi mănuşi şi demaraţi curăţenia numai cu geamurile deschise. Chiar dacă boraxul nu este toxic, poate produce iritaţii la nivelul pielii şi al plămînilor. Boraxul este suficient de alcalin pentru a îndepărta mucegaiul sau ciupercile. Adăugat în apa cu care spălăm vesela de porţelan, oalele şi cratiţele, boraxul le dezinfectează. Vasele trebuie bine clătite.
8) Cojile de lămâie curăţă mucegaiul
Cuptorul cu microunde se dezinfectează fierbând pur şi simplu un ibric cu oţet sau lăsând înăuntru un castron cu apă şi cîteva felii de lămîie, timp de 30-60 de secunde. Dacă aveţi un animal de companie, spălaţi podelele cu oţet, o jumătate de ceaşcă la o găleată cu apă călduţă. Ferestrele spălate cu oţet vor fi foarte curate, dar vor alunga şi insectele. Toate paharele, sticlele şi recipientele dintr-o bucătărie pot fi clătite cu soluţie de oţet. Pulverizat pe un zid mucegăit, oţetul va scoate igrasia după 15 minute. Clătiţi şi lăsaţi să se usuce. Rosturile dintre plăcile de faianţă se curăţă frecându-le cu jumătăţi de lămâie. Nici mucegaiului nu-i place lămâia. Acest citric curăţă şi dezinfectează şi blatul din bucătărie. Spre deosebire de alţi agenţi de curăţare, nu trebuie să clătiţi, dezinfectantul natural nu este toxic şi, în plus, absoarbe mirosurile din bucătărie. Sucul de lămâie diluat în apă în părţi egale curăţă parchetul laminat. După ce stoarceţi lămâile, nu aruncaţi cojile. Cu interiorul lor puteţi rapid da luciu chiuvetei. Mai mult, adăugînd în interiorul lămâii stoarse puţină sare marină sau bicarbonat de sodiu, veţi obţine şi un efect dezinfectant.
9) Uleiurile esenţiale distrug microbii
Pe blaturile de bucătărie se pot instala, în urma pregătirii cărnii, E. coli, Salmonella şi alţi agenţi patogeni care pot provoca probleme grave de sănătate. Iată o soluţie dezinfectantă naturală, ideală pentru curăţarea bucătăriei: 20 de picături de ulei esenţial de arbore de ceai în 500 ml apă de la robinet. Puneţi dezinfectantul într-un pulverizator. Uleiul de arbore de ceai are proprietăţi antifungice care distruge stafilococii, E. Coli, Salmonella, Shigella. Dacă vreţi să sporiţi eficienţa dezinfectantului, adăugaţi oţet alb. Soluţia e utilă şi la curăţarea băii. Uleiurile de chiparos, pin, brad, lămâie sunt eficiente în igienizarea aerului, reducând considerabil numărul microbilor. Extrase din plante, uleiurile esenţiale pot omorî bacteriile şi mucegaiul. Uleiuri esenţiale de eucalipt, portocale şi lavandă sunt dezinfectanţi naturali şi antifungici. Pot irita ochii şi pielea în caz de contact, aşa că trebuie manevrate cu grijă. Femeile însărcinate nu ar trebui să le utilizeze. Oţetul în amestec cu puţin detergent de vase şi ulei esenţial de eucalipt, formează un dezinfectant şi un degresant de suprafeţe excelent. Se spune că, în Evul Mediu, nişte hoţi au ajuns celebri pentru că, deşi jefuiau trupurile celor morţi de ciumă, nu s-au îmbolnăvit niciodată. Secretul lor era uleiul esenţial de scorţişoară, rozmarin şi eucalipt. Cel de scorţişoară este recomandat chiar şi în spitale deoarece distruge bacterii, ciuperci şi virusuri. Dacă amestecaţi ulei de scorţişoară cu glicerină, veţi obţine un bun şi parfumat dezinfectant pentru mâini.
10) Soluții pentru dezinfecția băii și a toaletei
Pentru dezinfectarea şi curăţarea toaletelor se pun două linguriţe de ulei de arbore de ceai şi două căni de apă într-o sticlă cu pulverizator. După aplicare, se lasă timp de 30 de minute, după care se freacă şi spală bine. Sau pur şi simplu turnaţi Borax în WC şi lăsaţi peste noapte. Pentru dezinfectarea toaletei amestecaţi 200 ml apă cu 200 ml apă oxigenată şi 5 picături de ulei esenţial de pin. Puneţi pe un burete câteva picături, frecaţi şi clătiţi după 10 minute. Rezultatul va fi cel aşteptat, iar mirosul de pin va parfuma baia. După ce dezinfectaţi cada, o dată pe săptămână, uscaţi-o cu un prosop curat. Dacă nu schimbaţi suficient de des prosopul şi mai ales dacă îl folosiţi împreună cu alte persoane, puteţi contracta stafilococul auriu, un microb ce se transmite de pe piele pe ţesătură. Circa 50 % din oameni sunt purtătorii acestui microb. Curăţenia în baie se face de sus în jos, curăţând mai întîi corpurile de iluminat din baie, apoi dulapurile, oglinda, faianţa, robineţii, chiuveta, cada, toaleta şi apoi gresia pardoselei. Mirosul ciudat de pe bureţii de baie sau de bucătărie se scoate uşor cu apă oxigenată şi apă călduţă. Se lasă bureţii 15 minute în această soluţie, apoi se clătesc bine. Turnaţi pe pereţii vasului de toaletă o cană de cola şi lăsaţi să acţioneze timp de o oră. Cu perhidrol se spală bine gresia şi vasul de toaletă. Se varsă soluţia în WC şi se lasă să acţioneze 20-30 de minute.
CORONAVIRUSUL între adevărul științific și teorii ale conspirației
11) Apa oxigenată omoară germenii
Peroxidul de hidrogen, cunoscut sub denumirea de apă oxigenată, este un dezinfectant fără egal, sigur, netoxic şi eficient, omorând microbii fără a ne periclita sănătatea. Compus doar din apă şi oxigen, peroxidul de hidrogen este un bun antiseptic. Distruge germenii oxidându-i, fiind cel mai de temut duşman al paraziţilor, virusurilor şi toxinelor. Omoară instantaneu căpuşele şi acarienii de pe piele. Este bun şi ca dezinfectant în soluţia de curăţat lentilele de vedere. Combinaţia de peroxid de hidrogen 3% şi oţet alb lasă fructele şi legumele fără nicio bacterie sau pesticid. Se adaugă un sfert de cană de apă oxigenată 3% la o cuvă de chiuvetă plină cu apă rece. Salata se scufundă în această soluţie timp de 20 de minute, castraveţii şi legumele cu coaja groasă timp de 30 de minute. Apoi, vegetalele se clătesc cu multă apă. Majoritatea detergenţilor de vase conţin apă oxigenată. După spălarea tocătorului de lemn, puneţi peroxid şi oţet pe el pentru a omorî Salmonella şi alte bacterii. Amestecaţi apă oxigenată cu apă în părţi egale şi folosiţi soluţia pentru igienizarea băii. Astfel, veţi dezinfecta totul fără să distrugeţi scurgerile, aşa cum se întîmplă în cazul clorului sau al altor dezinfectanţi.
Apa oxigenată dezinfectează foarte bine obiectele animalelor de companie şi tălpile papucilor de casă. Apa oxigenată este un dezinfectant ideal și pentru mouse şi tastatură.
Nu ignorați următoarele aspecte:
• Pe un tocător se găsesc de 200 de ori mai multe bacterii decît pe o canapea.
• Un covor poate conţine pînă la 200.000 de microbi pe centrimetru pătrat.
• Pe un burete de vase sălăşluiesc pînă la 70.000 de bacterii pe centimetru pătrat. Pe oliţa copilului se găsesc doar 333.
• Periuţa de dinţi se află pe locul al treilea în topul celor mai murdare obiecte din casă.
• Amoniacul şi înălbitorii au efecte vizibile în curăţenie, însă irită ochii, căile respiratorii sau pielea, pe termen lung putînd să atace sitemul nervos. Aerul din interior ar putea ajunge de cinci ori mai poluat decît cel de afară.
• Pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din frigider, aşezaţi pe raft un mic recipient deschis conţinînd bicarbonat de sodiu.
• O bacterie se multiplică în 20 de minute.
• Pasta de dinţi este un abraziv uşor, detergent, dar şi agent antibacterian. Curăţă foarte bine robinetele, linoleumul, clapele pianului, argintăria, talpa fierului de călcat.
12) Dezinfectant la purtător, în numai 3 minute
Spălarea mâinilor este un obicei esenţial pentru micşorarea riscului de îmbolnăvire. Uneori însă este dificil să ajungem la o chiuvetă şi să găsim un săpun. De aceea, un dezinfectant la purtător e binevenit. Umpleţi un pulverizator de mici dimensiuni cu apă distilată. Adăugaţi 3-4 picături de ulei esenţial de oregano, care are proprietăţi antibacteriene şi antiseptice. Apoi, încă 3-4 picături de ulei esenţial de arbore de ceai şi tot atâtea de ulei esenţial de eucalipt, recunoscut pentru acţiunea antivirală şi antibacterienă. Amestecaţi foarte bine. Puteţi pulveriza acest dezinfectant natural pe mâini sau pe diverse suprafeţe pe care le atingeţi frecvent.
13) Apa de argint, primul biocid
Argintul este un metal cu proprietăţi dezinfectante recunoscute. Până la descoperirea biocidelor moderne, a fost singurul dezinfectant folosit mai ales în biserici şi de către nobili. Testele efectuate în laborator au demonstrat că argintul are capacitatea de a distruge în 6 minute peste 650 de categorii de microorganisme patogene, virusuri, bacterii, paraziţi şi fungi. Ca antibiotic natural, argintul luptă cu virusul dizenteriei, Salmonela, Echerichia coli, Streptococul pneumoniae, Streptococul mutans (cauzator principal al cariilor dentare) şi alte microorganisme. Rănile şi arsurile spălate cu apă de argint se vindecă mai repede şi nu se infectează. Apa de argint este un excelent mijloc profilactic în timpul oricărei epidemii.

CORONAVIRUSUL între adevărul științific și teorii ale conspirației

Joaca-te cu noi ! legume