" />

ARLECHINĂ cu fructe confiate – rețetă veche de PRĂJITURĂ

h-0

Iată o rețetă veche de prăjitură cu foi, care se preda la școlile de menaj în perioada interbelică.

Arlechină cu fructe confiate

Cele trebuincioase: 500 gr făină albă,  200 ml smântână, 1 vârf de linguriță de sare, ½ linguriță praf de copt, 200 gr unt moale, 150 gr zahăr pudră (farin), 2 ouă, ½ linguriță esență de vanilie, dulceață sau gem după gust, fructe confiate, nuci caramelizate; glazura – 3 gălbenușuri, 100 gr zahăr farin, ½ linguriță esență de vanilie.

Toate marile rețete de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto

Tortul delicios al Violettei făcut de Angie: https://www.comentator.ro/fusion/872-tort-sarlota-violetta-cu-fructe-de-padure-reteta-galerie-foto

Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu

Măcar în weekend să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana

Potriveala prăjiturii: Se face mai întâi o cremă din zahărul farin amestecat cu untul moale și aromat cu puțină esență de vanilie. Se adaugă apoi ouăle (fără a separa albușurile de gălbenușuri) și smântâna, continuându-se amestecatul, până ce crema integrează toate ingredientele. La final, se pun și făina, praful de copt și sarea, continuându-se amestecatul și obținându-se un aluat fin, dar fără a frământa propriu-zis. Cest aluat se dă la rece preț de un ceas, apoi se împarte în patru și, pe masa pudrată cu făină, se formează foile subțiri cu ajutorul sucitorului. Foile se coc apoi câteva minute până ce devin ușor aurii dar fără a-și pierde frăgezimea. Prăjitura se face alternând foile cu straturi de gem și dulceață, iar deasupra se așterne glazura din gălbenușuri bătute cu zahăr pudră și picurate cu esență de vanilie. Se decorează partea superioară a prăjiturii cu bucățele din orice fructă confiată, cu nuci trase în caramel sau fistic prăjit, cu coajă de portocală și alte asemenea. După ce asamblarea e gata, se mai dă tava la cuptor 4-5 minute, apoi se scoate, se lasă să se răcească și se porționează romburi, pătrate sau dreptunghiuri fistichii.

 

În grădina astrelor! Florile care ne definesc existența într-un zodiac inedit: https://www.comentator.ro/planeta/871-zodiacul-florilor-toate-cele-12-zodii-reinterpretate

Toate cele 12 zodii văzute din perspectivă culinară: https://www.comentator.ro/fusion/857-zodiac-culinar-complet-cum-mananca-unde-mananca-si-ce-mananca-fiecare-zodie

Anul Boului în zodiacul japonez: https://www.comentator.ro/planeta/899-2021-anul-boului-zodiacul-japonez-complet

 

 

 

Joaca-te cu noi ! legume