" />

BRÂNZOAICELE moldovenești, ispita veche!

bra-1

Brânzoaicele sunt plăcinte cu umplutură de brânză făcute din aluat dospit, coapte în bucăți mici. În Moldova, sunt cunoscute și ca poale-n brâu.

Brânzoaice moldovenești

Cele trebuincioase: pentru aluat: 600 gr făină tip 000, 3 gălbenușuri, 100 gr unt cu min. 80 % grăsime, 300 ml lapte, 50 gr zahăr tos, 30 gr drojdie proaspătă, ½ linguriță extract de vanilie, coaja rasă de la o 1/2 lămâie, un praf de sare; pentru umplutură: 500 gr brânza de vaci grasă, 1 ou întreg bătut, 200 gr zahăr tos, 2 plicuri zahar vanilat, 2 lingurițe coajă rasă de lămâie, un praf de sare, 100 gr griș, 100 gr stafide; prezentare: 1 ou bătut, 50 gr zahăr pudră.

Potriveala gătitului: Pentru aluat, se amestecă mai întâi zahărul cu drojdia și cu laptele călduț. Se adaugă apoi treptat gălbenușurile, untul la temperatura camerei, coaja de lămâie rasă și vanilia, după care se omogenizează cu un pic de făină. Se adaugă apoi sarea și restul de făină și se frământă în liniște aluatul. Se lasă coca la dospit până ce se dublează. Cât dospește aluatul, se poate pregăti umplutura. Se lasă brânza de vaci la scurs, se amestecă ușor cu restul ingredientelor și se adaugă în final grișul și stafidele, plus un pic de sare și aromele de vanilie și coajă rasă de lămâie. Stafidele nu trebuie înmuiate deoarece se vor umfla la copt prin absorbirea zerului în exces al brânzei de vaci. După ce aluatul este întins, se taie în bucăți pătrate, cam cât o palmă de copil. Compoziția cu brânză se așază pe fiecare pătrățel cu lingura, apoi brânzoaicele se închid ca un plic. Primul colț se așază peste umplutură și se unge cu oul batut, se ridică și colțul opus și se unge cu ou, apoi se procedează tot așa și cu celalalte două colțurile. Dacă nu se ung colțurile, brânzoaicele se vor desface la copt. Brânzoaicele umplute se așază în tavă, pe hârtie de copt, și se ung bine cu ou bătut. Cuptorul trebuie să fie bine încins înainte de a le pune la copt. După ce s-au copt frumos și sunt rumene, brânzoaicele se lasă la răcorit. Se aduc la masă cu zahăr pudră presărat deasupra.

Carolinele – desertul ușor de făcut și de efect de altădată: https://bucatarici.ro/carolinele-bilele-dulci-fermecate-din-anii-70-80/

Budincile – o familie culinară incredibilă: https://www.comentator.ro/fusion/924-7-feluri-de-budinca-retete-vechi-si-galerie-foto

Toate marile rețete de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto

Tortul delicios al Violettei făcut de Angie: https://www.comentator.ro/fusion/872-tort-sarlota-violetta-cu-fructe-de-padure-reteta-galerie-foto

Istoria dulce a „colacului burlan” din târgurile de azi: https://bucatarici.ro/de-la-bomul-sasesc-la-colacul-burlan-kurtos-kalacs-de-azi-o-istorie-dulce/

Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu

Măcar în weekend să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana

Joaca-te cu noi ! legume