„Buturuga” este, la origine, o rețetă de tort cu cremă de ciocolată, venită la noi pe filieră franceză, fiind la origine o ruladă tradițională de Crăciun (La bûche de Noël). În sudul Franței, se mai păstrează și azi obiceiul de a arde un buștean sau o buturugă în sobă de Crăciun, pentru a aduce astfel noroc și prosperitate familiei.
Tort buturugă
Cele trebuincioase: blatul de ruladă: 6 gălbenușuri, 6 albușuri, 2 linguri făină, 2 lingurițe amidon, 3 linguri, nuci pisate, 6 linguri zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 praf de sare; cremă: 4 ouă, 250 gr zahăr, 250 gr unt, 100 gr nuci pisate, 1 linguriță esență de vanilie; sirop: 150 gr zahăr, 150 ml apă, 80 ml rom; glazură: 300 gr ciocolată cu lapte, 250 gr frișcă.
Toate marile rețete de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto
Tortul delicios al Violettei făcut de Angie: https://www.comentator.ro/fusion/872-tort-sarlota-violetta-cu-fructe-de-padure-reteta-galerie-foto
În grădina astrelor! Florile care ne definesc existența într-un zodiac inedit: https://www.comentator.ro/planeta/871-zodiacul-florilor-toate-cele-12-zodii-reinterpretate
Toate cele 12 zodii văzute din perspectivă culinară: https://www.comentator.ro/fusion/857-zodiac-culinar-complet-cum-mananca-unde-mananca-si-ce-mananca-fiecare-zodie
Anul Boului în zodiacul japonez: https://www.comentator.ro/planeta/899-2021-anul-boului-zodiacul-japonez-complet
Potriveala dulcelui: Pentru ruladă, se freacă gălbenusurile cu zahărul până ce spuma se albește, apoi se adaugă făina, amidonul și nucile pisate. Separat, se bat albușurile cu un praf de sare, după care se incorporează în compoziția de gălbenușuri, amestecând încet să nu se lase albușurile. Se toarnă în tava de la aragaz, tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor vreme de un sfert de ceas. Când este gata, se rulează cu ajutorul unui șervet umed. Pentru cremă, se freacă cele patru ouă împreună cu zahărul și se fierb pe baine-marie până se îngroașă și capătă consistență. Se lasa la rece. se face un sirop din zahăr, apă și, apoi, când s-a legat, se adaugă romul. Într-un bol, se freaca untul spuma, se adauga vanilia si crema de ouă. Cu o pensula se unge rulada cu sirop, apoi se adaugă crema si se ruleaza. Pentru a imbraca rulada se face un ganache. Se încălzește smântâna, se adaugă peste ciocolata ruptă în bucăți și se amestecă până ce se dizolvă complet. Se dă la rece, apoi se bate tare până ce devine cremoasă. Din ruladă se taie două bucăți mai mici – care să reprezinte cioturile buturugii – și se lipesc cu cremă de corpul principal al ruladei. Se acoperă toată rulada cu restul de cremă și se fac cu vârful cuțitului striații care să imite nervurile lemnului (Petitchef.ro).
Licoarea noastră magică: https://www.comentator.ro/fusion/907-13-retete-de-bors-din-gastronomia-veche-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-4-galerie-foto
Mititeii de poveste – rețetele vechi autentice și alte detalii istorice savuroase: https://www.comentator.ro/fusion/883-adevarata-poveste-a-mititeilor-si-retetele-de-mici-de-odinioara-galerie-foto
Inventați, pare-se, ce haiduci, mâncați de tot poporul: https://www.comentator.ro/fusion/808-povestea-si-reteta-carnatilor-de-plescoi
Răsfăț la cuptor: https://www.comentator.ro/fusion/880-reteta-galerie-foto-ceafa-de-porc-cu-lamaie-verde-miere-si-mirodenii
De la „Taci și-nghite” și bulz răsturnat la mămăligă cu ciocolată! https://comentator.ro/fusion/776-mamaliga-exploziva-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-2-retete-si-galerie-foto
Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu
Măcar în weekend să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana
Șoriciul definește, cred, cel mai bine sentimentul românesc al ființei… culinare (chiar și în cele mai neobișnuite combinații!): https://www.comentator.ro/fusion/733-soriciul-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-1