" />

CAROLINELE – bilele dulci fermecate din anii 70-80

caroline -1

În anii de final ai comunismului, când ingredientele dulci erau din ce în ce mai puține, inventivitatea cofetarilor amatoei a făcut din bilelele dulci aromate – cunoscute drept caroline – vedetele multor mese festive, aniversări etc. Trufele de ciocolată de azi sunt versiunea lor de lux, dar parcă nu mai au același farmec…

Ingrediente
500 g biscuiţi simpli, 100 g zahăr (sau după gust), miezul a 10-15-20 de nuci, 2 pahare lapte rece/apă/cafea, 250-300 g unt topit, 150 g cacao, vişine în alcool, migdale întregi prăjite, 2 linguri făină de migdale; pentru ornare: nuci prăjite puţin şi mărunţite nu foarte fin, nucă de cocos răzuită fin, seminţe mac/in/susan, alune prăjite şi mărunţite, seminţe de floarea soarelui prăjite şi mărunţite

Budincile – o familie culinară incredibilă: https://www.comentator.ro/fusion/924-7-feluri-de-budinca-retete-vechi-si-galerie-foto

Toate marile rețete de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto

Tortul delicios al Violettei făcut de Angie: https://www.comentator.ro/fusion/872-tort-sarlota-violetta-cu-fructe-de-padure-reteta-galerie-foto

Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu

Măcar în weekend să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana

Mod de preparare

  1. „Se trag biscuiţii la maşina de carne sau se mărunţesc cu robotul de bucătărie.
  2. Se prăjesc puţin miejii de nucă (în tigaie sau cuptor).
  3. Se topeşte untul (pe atunci, se folosea margarina!) pe foc sau la microunde. Se lasă să se răcească puţin.
  4. Se pune zahărul în 2 pahare de lapte se amestecă puţin să se topească. Se topeşte oricum. Nu avea grijă.
  5. Se pun toate ingredientele într-un vas destul de încăpător. Ingrediente după preferinţe: dar cu baze de: 1. biscuiţi cu nucă de cocos şi restul ingredientelor de mai sus; 2 Biscuiţi cu nucă + restul ingredientelor; 3 biscuiţi cu făină de migdale + restul ingredientelor. După gust, preferinţe, necesităţi, posibilităţi! Variantele sunt destul de multe! Se amestecă cu mâinile foarte, foarte bine. Trebuie să iasă un aluat destul de tare dar elastic (care se leagă) şi nu se împrăştie!
  6. Dacă mai trebuie apă/lapte mai adăugă puţin. Sau unt/margarină dar să fie topită!
  7. Se dă 1 oră la rece.
  8. Se ia un pic de aluat între mâini (de mărimea unei nuci sau cum vrei tu, pot fi şi mai mari). Se formează o bilă modelând aluatul cu ambele palme (cu mâinile, ca şi cum ai aplauda) Dacă aluatul e destul de consistent. Dacă se împrăştie, e prea uscat. După caz, mai adaugă lapte/apă/margarină. Poţi pune o vişină din compot sau alcool (fără sâmburi) în mijloc, dar e destul de migălos. Se pot turti puţin bilele/făcând o adâncitură în bilă şi se pun vișinele deasupra.
  9. După ce ai făcut bilă o dai/tăvăleşti înainte şi înapoi până se acoperă toată. Prin orice preferi tu – mai multe feluri o dată. Au mare efect estetic, dar şi gusturi diferite. Câteodată fac doar cu baza de biscuiţi, dar se tăvălesc bilele prin diferite seminţe. Mai ales cu seminţe de floarea soarelui prăjite.” (https://reteteindraznete.blogspot.com/)

Licoarea noastră magică: https://www.comentator.ro/fusion/907-13-retete-de-bors-din-gastronomia-veche-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-4-galerie-foto

Mititeii de poveste – rețetele vechi autentice și alte detalii istorice savuroase: https://www.comentator.ro/fusion/883-adevarata-poveste-a-mititeilor-si-retetele-de-mici-de-odinioara-galerie-foto

Inventați, pare-se, ce haiduci, mâncați de tot poporul: https://www.comentator.ro/fusion/808-povestea-si-reteta-carnatilor-de-plescoi

Răsfăț la cuptor: https://www.comentator.ro/fusion/880-reteta-galerie-foto-ceafa-de-porc-cu-lamaie-verde-miere-si-mirodenii

Joaca-te cu noi ! legume