" />

Cine a fost Dragobete?

dragobete

Mare sarbatoare in lumea satului romanesc, pana la jumatatea secolului XX, Dragobete era sarbatorit in preajma zilelor Babei Dochia si a echinoctiului de primavara, in data de 24 sau 28 februarie, la 1 martie sau la 25 martie, din cauza confuziei provocate de cele doua calendare, iulian si gregorian. Era o zi a indragostitilor, in care baietii si fetele se intalneau si isi promiteau sa ramana impreuna pana la primavara urmatoare, se faceau petreceri si de-acum porneau de multe ori viitoarele casnicii.

Obiceiurile sau ritualurile de Dragobete, zi asteptata candva cu nerabdare de toti tinerii, au fost in mare parte uitate sau se pastreaza astazi doar in amintirea batranilor. Steaua Dragobetelui pare sa fi apus, iar locul lui a fost luat treptat de Sfantul Valentin, importat din lumea occidentala si sarbatorit constiincios pe 14 februarie.

Totusi, ca si altadata, astazi sunt sarbatoriti cei care se numesc Draga, Draguta, Dragos sau Dragan.

Cea mai rafinată rețetă de tort: https://www.comentator.ro/fusion/1005-cea-mai-rafinata-reteta-de-tort-de-ciocolata-cu-cafea-si-crema-de-coniac

Un tort rafinat cu „blat” simplu de făcut, din pișcoturi: https://www.comentator.ro/fusion/1013-cea-mai-simpla-reteta-de-tort-diplomat

Prăjitura cu multă ciocolată, care nu are nevoie de cuptor: https://www.comentator.ro/fusion/1011-prajitura-madagascar-cu-trei-feluri-de-ciocolata-dar-fara-coacere

Cea mai simplă rețetă de salam de biscuiți: https://bucatarici.ro/salam-de-biscuiti-cu-frisca/

Cât de savuroasă poate fi această prăjitură: https://www.comentator.ro/fusion/1019-prajitura-dalmatiana-rasfatul-permis

Se crede ca si dacii au avut o divinitate a iubirii, ca si Cupidon, zeul iubirii in mitologia romana, sau Eros, din mitologia greaca, iar Dragobete ar fi numele sub care s-a pastrat in memoria populara acest zeu dacic al dragostei. El oficia si in cer, la inceputul primaverii facea nunta tuturor pasarilor si animalelor si a fost numit popular si Logodnicul Pasarilor. Sarbatoarea simbolica a logodirii pasarilor cerului s-a extins, tot simbolic, si la ”insuratirea” fetelor si la ”infratirea” baietilor.

Legendele populare spun ca Dragobetele ar fi fost un flacau chipes si iubaret care le facea pe tinerele fete sa-si piarda mintile si legenda spune ca dupa ce nesabuitul a indraznit sa ii incurce chiar si cararile Maicii  Precista, el ar fi fost transformat in buruiana numita Navalnic.

Un alt mit spune ca Dragobete, sau Dragomir, ar fi fost chiar fiul Babei Dochia si il identifica cu dragostea si buna dispozitie. In aceasta zi, satele romanesti rasunau de veselia tinerilor si de zicala: Dragobetele saruta fetele.

Potrivit traditiei, Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau de sarbatoare si porneau pe lunci si prin paduri, cantand si cautand primele flori de primavara, ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le pastrau langa icoane pana la Sanziene, cand le aruncau in apele raurilor. Culesul florilor continua cu jocul numit zburatorit, cand fetele porneau in fuga catre sat, iar baietii incercau sa le prinda si sa le sarute, iar daca fata se lasa sarutata de baiatul care ii era drag, ea se considera logodita.

Povestea și rețetele cârnaților inventați în fugă de haiduci: https://www.comentator.ro/fusion/808-povestea-si-reteta-carnatilor-de-plescoi

Mititeii de poveste – rețetele vechi autentice și alte detalii istorice savuroase: https://www.comentator.ro/fusion/883-adevarata-poveste-a-mititeilor-si-retetele-de-mici-de-odinioara-galerie-foto

Sarmalele alea bune, ca-n Sanda Marin: https://www.comentator.ro/fusion/852-sarmale-reteta-sanda-marin-galerie-foto

Borșul rămâne o licoare magică: https://www.comentator.ro/fusion/907-13-retete-de-bors-din-gastronomia-veche-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-4-galerie-foto

Budincile de altădată: https://www.comentator.ro/fusion/924-7-feluri-de-budinca-retete-vechi-si-galerie-foto

Poporul român – un mare iubitor de brânză: https://www.comentator.ro/fusion/921-un-popor-mare-iubitor-de-branza-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-5-galerie-foto

Toate rețetele mari de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto

Când hrana ajunge Rugăciune, la mânăstiri se fac cozonaci cu Har, după rețeta Maicii Sofronia: https://www.comentator.ro/fusion/801-reteta-de-cozonac-a-maicii-sofronia-de-la-agapia-galerie-foto

Adevăratul cozonac de altădată: https://www.comentator.ro/fusion/788-reteta-unica-de-la-pastorel-cozonacul-cu-50-de-oua

De la „Taci și-nghite” și bulz răsturnat la mămăligă cu ciocolată! https://comentator.ro/fusion/776-mamaliga-exploziva-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-2-retete-si-galerie-foto

Șoriciul definește, cred, cel mai bine sentimentul românesc al ființei… culinare (chiar și în cele mai neobișnuite combinații!): https://www.comentator.ro/fusion/733-soriciul-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-1

Daca vremea nu era frumoasa, tinerii se adunau la o casa pentru a face de Dragobete o petrecere cu mancare si bautura, fiindca se spunea ca tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care n-au vazut macar o persoana de sex opus nu-si vor mai gasi pereche tot restul anului.

De multe ori, baietii plecau cantand si chiuind spre satele vecine, se intalneau cu fete si faceau hore, se sarutau si se imbratisau, era inceputul iubiriilor si al logodnelor care urmau sa fie anuntate pana la sfarsitul zilei familiilor si intregului sat. Parintii puteau sa fie multumiti sau nemultumiti de ceea ce aflau despre aceste logodne, insa declararea publica a iubirii tinerilor era respectata.

Joaca-te cu noi ! legume