" />

Cipică Prăjiturică pe Tărâmul Dulciurilor – partea I

dulciuri

Tu stii cum arata Tărâmul Dulciurilor? Imagineaza-ti o cofetarie uriasa, cu mii si mii de prajituri de toate felurile care, insa, nu stau pleostite in vitrina, ci alearga, rad, vorbesc si danseaza. Ele au ochi, urechi, gura, maini si picioare, sunt lipicioase si miros frumos.

Taramul lor este condus de regina Savarina si regele Ecler, iar fiica acestora, printesa Tiramisu, este rasfatata tuturor. Toti trei locuiesc in palatul din Crema de zahar ars si au drept servitori o multime de fursecuri indemanatice.

 Nu mai vorbim ca totul in Taramul dulciurilor are un gust dulcisor, fructat, acrisor sau foarte putin amarui, ca tufisurile de martipan sau bolovanii din pasta de migdale. Pana si norii albi, mari si pufosi, sunt din vata de zahar, iar lacurile si iazurile – pline cu suc racoritor de caramel, care te pisca placut la limba, daca, bineinteles, iti da prin cap sa bagi limba in lac. Aici inoata fara rost broscutele de jeleu verde, destul de alunecoase, iar pestisorii-biscut nu prea fac nimic. Doar sunt un pic crocanti.

Mai departe se vad muntii de ciocolata, acoperiti cu multa inghetata si sosuri cu diverse arome: de capsuni, zmeura sau caramel. Iar in padurea din Taramul dulciurilor poti gasi orice fruct proaspat iti trece prin minte, ce mai, e o nebunie.

Acum insa este zarva mare in imparatie. Cineva fura din rezerva de zahar si cacao, ceea ce inseamna un singur lucru: prajiturile isi pierd farmecul si energia.

Asa se face ca toate dulciurile s-au strins in fata palatului din Crema de zahar ars pentru a discuta problema. Regele Ecler, regina Savarina si chiar fiica lor se aratara in fata supusilor, fiind vadit ingrijorati.

Carolinele – desertul ușor de făcut și de efect de altădată: https://bucatarici.ro/carolinele-bilele-dulci-fermecate-din-anii-70-80/

Budincile – o familie culinară incredibilă: https://www.comentator.ro/fusion/924-7-feluri-de-budinca-retete-vechi-si-galerie-foto

Toate marile rețete de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto

Tortul delicios al Violettei făcut de Angie: https://www.comentator.ro/fusion/872-tort-sarlota-violetta-cu-fructe-de-padure-reteta-galerie-foto

Istoria dulce a „colacului burlan” din târgurile de azi: https://bucatarici.ro/de-la-bomul-sasesc-la-colacul-burlan-kurtos-kalacs-de-azi-o-istorie-dulce/

Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu

Măcar în weekend să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana

Primul care avu curajul sa vorbeasca fu Tortul Diplomat:

– Fara zahar, frisca mea o ia razna…

– Da, dar fara cacao eu nici nu mai pot iesi din casa de rusine, tipa si Negresa, cam palida la fata.

– Fara zahar am fi niste gogoloaie de coca prajite, se inghesuira gogosile pufoase si rumene in obraji.

– Ca sa nu mai zicem ca, fara cacao, eu as ramane un banal iepuras… de lapte, susura si Iepurasul de ciocolata, caruia ii lipsea o urechiusa.

– Cine a zis lapte? Laptele e foarte bun si fara cacao, spuse doamna Gris cu lapte, care se inghesuia pe o bancuta alaturi de domnul Orez cu lapte si bunicul Taitei cu lapte.

Regele Ecler se gandi ca ar fi bine sa intervina:

– Zaharul si Cacaoa sunt foarte importante dar sunt sigur ca putem supravietui si fara ele.

– Poftim? se incrunta regina, a carei palarie rosie i se lasase amenintator pe un ochi.

– Ori putem folosi, in loc de zahar, miere, miorlai Baclavaua cu fistic.

– In acest caz, castelul nostru se va numi Crema de miere arsa? se bucura printesa Tiramisu.

– Dar cacaoa cu ce am putea sa o inlocuim? clampani Salamul de biscuiti care abia se mai tinea pe picioare, caci acestea incepura sa i se topeasca.

– Pe noi nu ne deranjeaza lipsa zaharului, galgaira sucurile naturale.

dulciuri 2

– Normal, nu sunteti decat niste fructe strorcite, spuse destul de tare, uriasa doamna Placinta de dovleac.

Un dop aruncat inspre doamna Placinta de dovleac isi atinse tinta si aceasta scoase un tipat infiorator. Dar nu se lasa mai prejos si, scotand din buzunarul de coca doua batonase de scortisoare incepu sa-l altoiasca, nu se stie de ce, pe Cozonacul cu nuci.

-Au! Au! Acesta, ca sa se apere, arunca in stanga si-n dreapta stafide si bilute din fructe confiate.

– Bataie generala! strigara clatitele cu dulceata, rasucindu-se vertiginos si stropindu-i pe cei din jur cu dulceata de visine. Gogosile nu se lasara mai prejos si sarira cu toata greutatea pe picioarele regelui Ecler, care se lasa pe spate si cazu peste niste cornulete subtirele cu gem. Papanasii, ca niste luptatori de sumo, isi incordara fiorosi muschii, iar acadelele se duelara cu betele pana se lipira una de alta. Era o nebunie! Totul se transformase in cateva minute intr-un camp de lupta plin de frisca, sosuri de ciocolata, gemuri, dulceturi, bucatele de fructe, care se prelingeau storcite, amestecate, pe fetele dulciurilor batause. Peste toata aceasta harmalaie, se auzi un glas micut, ca de bezea:

– Ori am putea sa-l gasim pe cel care a furat zaharul si cacaoa…

– Poftim? Toti se oprira ca la un semn, intrebandu-se cum nu se gandisera ei la asa ceva. Era o idee grozava. De fapt, era o idee minunata!

– Exista doar o mica problema, ridica un deget din care se scurgea ceva roz Salamul de biscuiti. Nimeni nu stie sa caute un hot de zahar si cacao.

– Pai, cautam indiciile, este foarte simplu, zambi printesa Tiramisu, care se uita la desene animate cu mistere.

– Da, dar cum? mormai Checul, lingandu-se pe burta exact ca o pisica.

– Cu o lupa, spuse Strudelul de mere, care oricum era cam chior.

– Sau putem sa chemam de cineva in ajutor…

Linistea se asternu in Taramul dulciurilor. Fiecare se gandea la un detectiv pe care l-ar putea cunoaste si, in mintea tuturor, aparu un singur nume.

– Cipica Prajiturica!

In cateva minute, o patrula de curajosi pleca spre Taramul Mancaciosilor pentru a-i cere ajutor vestitului bucatar, care se intampla sa fie si detectiv amator. Cei ramasi acasa le facura cu mana plini de speranta printesei Tiramisu, Iepurasului de ciocolata, lui Pufulet si burtosului Papanas.  

 

Continuarea povestii “Cipica Prajiturica in Taramul dulciurilor”  – maine, pe Bucatarici.ro

Joaca-te cu noi ! legume