" />

CORONIȚĂ de cotlete de PORC – rețetă de la 1859

a

Un răsfăț duminical ca pe vremuri!
Multe povești culinare savuroase în cartea Plăcerile păcătoase ale gastronomiei de Aurora Nicolau, apărută la Editura Integral.

„Preafericitul Calinic Miclescu, la Slatina, mânăstirea lui Lăpușneanu, și-a dus invitații în trapeză pentru a desluși ițele politice punându-le pe masă coroană din cotlete de porc. Unioniștii cei de față, au cerut rețeptul și cele trebuincioase felului de friptură, că mult le-a gâdilat papilele .

Pentru zece unioniști a fost nevoie de: o piesă întreagă de cotlet de porc de pe șira spinării care se arcuiește în forma unei cununi și se prinde la capăt cu un bețigaș de bambus. Se despică cotletul pe mușchi, exact între coaste dar nu în întregime, pentru a-l putea modela în poza nimbului. Într-un talger uns cu 100 ml ulei de măsline, așezăm piesa împănată cu căței de usturoi mărunțiți, sare, piper, cimbru, foi de dafin și 100 ml vin alb. La cuptor, cotletul de porc îl păzim 40 de minute, până se coace și prinde culoarea chihlimbarului. Și cum se cuvenea la Țara Moldovei, ideile progresiste se descâlceau cu veșnicul ajutător al minții românului, vinul de Odobești și Panciu, de Cotești sau Huși…”

Citiți povestea completă depănată de Kera Calița de la Locanta Jariștea AICI!

OFERTĂ!

Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucureștilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

 

Joaca-te cu noi ! legume