" />

DULCEAȚA de ARDEI IUTE – un răsfăț nemaipomenit!

Tomato confiture, jam, chutney, sauce in glass jar. Homemade preservation concept. Fresh tomatoes, dried chili, spices, mustard beans, sea salt. On a stone background, close up

O dulceață… iute poate fi elementul culinar care pune cel mai bine în valoare o friptură dar nu numai! Însă ardeiul iute este, grație capsaicinei (care-i dă iuțeala!), și un adjuvant natural pentru sănătate. Consumul regulat de ardei iute ajută la intensificarea metabolismul, arde caloriile şi scade tensiunea arterială. Nu puțini îi găsesc și certe calități afrodisiace!

Ingrediente: 12 ardei iuţi roșii; o linguriţă de sare grunjoasă; 375 ml oţet de mere; 125 ml apă; o lămâie; 750 g zahăr (sau 500 ml miere); 3 căței de usturoi zdrobiți; 1 ceașcă pastă de roșii. Opțional: 1 linguriță fulgi de ardei iute, câteva boabe de piper (roșu și verde), 1 boabă de ienibahar.

Mod de preparare: Se curăţă ardeii de cotoare şi seminţe şi se bagă în robotul de bucătărie la măcinat. Se pune sare peste ardei şi se lasă aşa 3-4 ore. Apoi se scurg, se pun într-o cratiţă şi se adaugă peste ei oţetul de mere şi lămâia cu tot cu coajă, tăiată în sferturi. Se pune vasul pe foc mic pentru 30 de minute. Se scoate lămâia, se adaugă zahărul, usturoiul pisat și pasta de roșii, apoi se mai lasă la foc domol timp de o oră până se îngroaşă. Opțional, la fiert se adaugă și fulgii de ardei iute, piperul și ienibaharul. Se amestecă din când în când cu lingura de lemn. Dulceața de ardei iuți se pune fierbinte în borcanele sterilizate şi se închid ermetic.

Marea carte a murăturilor
Confesiunile unui bucătar fericit
Alfabetul mâncării sănătoase

REȚETA SIMPLIFICATĂ

Ingrediente: 1 kg ardei iute roșu; 100 ml apă; 600 g zahăr.

Mod de preparare: Se spală si se taie ardeii iuţi, aruncând cotoarele, desigur. Ardeii se pun într-o cratiţa cu zahărul și apa. Se lasă la fiert aproximativ 20 de minute, la foc mediu. Fiertura se trece apoi prin mașina de tocat/robot de bucătărie. Se repune la fiert pentru circa 15 minute. Dulceaţa de ardei iuţi se toarnă caldă în borcanele spălate bine în prealabil. Se astupă cu capace și se întorc cu gura în jos să se răcească. (Sursă rețetă: Unica.ro)

 

Joaca-te cu noi ! legume