" />

DULCEAȚĂ de GOGONELE – Rețeta minunată!

gogo

Ingrediente:

  • 1 kg gogonele,  cântărite după ce au fost curățate, tăiate cubulețe, fierte în apă cu oțet și scurse bine;
  • 1,2 kg zahăr cristal + 500 ml apă pentru obținerea siropului + 10 gr sare de lămâie;
  • 500 ml oțet alb de 90 + 1,5 litri apă (o parte oțet + 3 părți apă) pentru obținerea lichidului de fierbere a cubulețelor de gogonele, pentru întărire;
  • miezul de la 2 lămâi dolofane, tăiat feliuțe și curățat de sâmburi;
  • 2 linguri cu vârf de coajă de lămâie (numai partea galbenă) tăiată fideluță;
  • 1 păstaie de vanilie;
  • 2-3 cuișoare;
  • 1 baton de scorțișoară;
  • (opțional) 1 bucată de anason stelat;
  • (opțional) 1 linguriță cu vârf de ghimbir tocat julienne.

Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii
Confesiunile unui bucătar fericit
Alfabetul mâncării sănătoase

Mod de preparare:

Gogonelele se spală, se taie pe jumătate, li se scot cotoarele, li se înlătură semințele, se scurg de zeamă, se clătesc cu apă rece și se taie cubulețe uniforme.

Într-o cratiță încăpătoare de inox, se pune la fiert 1 litru oțet alb de 90 împreună cu 3 litri apă (1 parte oțet + 3 părți apă). Când lichidul începe să fiarbă, se adaugă cubulețele de gogonele, se amestecă ușor cu o lingură și se lasă la fiert la foc potrivit aproximativ 1 oră, după care se răstoarnă totul într-o strecurătoare mare și se clătesc cubulețele cu foarte multă apă rece, până ce iese mirosul de oțet din ele. Se lasă la scurs în strecurătoare, timp în care se prepară siropul pentru dulceață din 2,4 kg zahăr, 1 litru apă și 15 grame sare de lămâie. Se fierbe 2-3 minute, nu mai mult (concentrația de zahăr e deja mare); se ia spuma dacă este cazul, după care se adaugă cubulețele de gogonele, precum și celălalte ingrediente pregătite după cum se arată mai la vale, și se amestecă ușor.

Lămâile se spală foarte bine, se șterg cu prosop curat și se curăță cu cuțitul de coaja galbenă, care se toacă fideluță; 2 linguri cu vârf se adaugă în dulceață, restul se conservă cu zahăr și alcool. Coaja albă se înlătură.

Lămâile curățate se taie mai întâi în patru, pe lung, apoi fiecare sfert se taie feliuțe și se adaugă în cratița cu dulceață. Sâmburii se înlătură.

Ghimbirul se curăță, se spală, se toacă julienne și se pune în dulceață.

Mirodeniile (cuișoarele, scorțișoara zdrobită, păstăile de vanilie tocate, anasonul stelat) se leagă într-o bucată de tifon și se introduc în cratița cu dulceață să-și facă datoria.

Totul se amestecă ușor și se fierbe 8-10 minute la foc domol. Se oprește focul, se acoperă cratița cu un capac și se lasă până a doua zi (pentru a avea loc plasmoliza); după care, se fierbe din nou, la foc potrivit, 40-50 minute. Se ia spuma ori de câte ori se formează.  Când s-a legat și are aspect și miros extrem de plăcute, se stinge focul, se scoate legătura de tifon cu mirodeniile folosite și se lasă dulceața să se răcească, acoperită cu un prosop umed.

Se spală și se opăresc borcanele în care vom pune dulceața; se usucă la cuptor.

Când dulceața s-a răcit, o punem în borcane, umplându-le până sus la capac. Peste dulceață punem mai întâi o bucată de folie tăiată rotund, cât gura borcanului  (lipită direct pe dulceață) și după aceea înfiletăm capacul sau capsăm borcanul.

Nu mai este nevoie de niciun fel de sterilizare. Dulceața făcută astfel, se menține în bună stare ani în șir.

Notă. Dulceața se pune întotdeauna rece la borcane, nu fierbinte, nu oblojită între pături, nu cu borcanele răsturnate (ca să ne facem de lucru și să părem mai interesanți!!!) cum recomandă mai toți ”specialiștii” din ziua de azi, căci știți proverbul: Numai florile de hârtie se tem de ploaie. Dulceața făcută corect nu necesită sterilizare sau alte măsuri sofisticate.

Borcanele cu dulceață se etichetează și se depozitează la loc curat, uscat, răcoros și întunecos.

Aceasta este rețeta propusă de profesorul Nicolae Curelea din Bârlad. Mai multe detalii și alte rețete AICI! Varianta cea mai simplă presupune doar gogonele (1 kg), zahăr (4-500 grame și zeamă de la o lămâie.

Joaca-te cu noi ! legume