" />

GOGOȘI cu JUMĂRI – rețeta veche reinterpretată

a-

Gogoşi cu jumări a la Augusta Sarariu – 1934 (rețetă interbelică)

„Se taie 1/4  kilograme jumări foarte fin, se pun pe scândură împreună cu 140 grame de untură de porc şi 560 grame făină de aur Herdan; acestea se măsoară exact, apoi se amestecă bine şi se face un aluat cu 20 grame drojdie topită în 1/2 de pahar şi 2 ouă întregi, se bate bine cu sucitorul, se întinde într’o foaie de grosimea unui  1/2 deget, se scot gogoşi potrivite, se pun pe o tavă unsă cu untură şi se lasă să crească acoperite, apoi se ung cu ou bătut şi se coc până se rumenesc frumos.”

ALTĂ VARIANTĂ. Aceste gogoși foarte gustoase fac din jumări vedetele incontestabile ale produselor din grăsime de porc. Le-aș vedea discret presărate cu un amestec de boia dulce (două părți), boia iute (o parte) și pudră de usturoi înainte de servire.

Notă lămuritoare. HERDAN. Și Păstorel Teodoreanu recomanda în rețetele lui Herdan, o marcă de prestigiu în materie de făină și produse de panificație în perioada interbelică: „Fabrica Herdan era furnizoarea de pâine, făină și biscuiți a Curții Regale. În timp, ei au reușit să-și clădească un imperiu al panificației, având în vedere că familia deținea o moară și o fabrică de pâine (care s-a numit Herdan inițial și Fabrica de pâine Plevna în timpul comunismului). Tot familia Herdan a fost cea care a adus primul fast-food în România, numit Automatul Herdan, idee preluată de la un american. <<Mari scriitori ai vremii Arșavir Acterian, Emil Cioran, Mircea Eliade, dar și pictori ca Pallady, Jean Al. Steriadi, toți au descris acest loc în amintirile lor. Ei își făceau veacul aici>>, povestește Adrian Buga. (…)Mulți pictori frecventau <<automatele>> familiei Herdan, artiști ca Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi, Lucian Grigorescu, Ion Musceleanu” (Sursă: www.b365.ro). Într-un local al familiei Herdan – „Bufetul 7 lei” – s-a angajat casieră la vârsta de 16 ani Maria Tănase, înainte de a-și începe cariera artistică la Teatrul „Cărăbuș” (Sursă: Divele controversate ale Bucureștiului, Editura Integral, 2017)

Mai multe rețete vechi românești reinterpretate în cartea lui Dan-Silviu Boerescu apărută la Editura Integral și disponibilă AICI la prețul promoțional de 17 lei:

Rețete vechi românești reinventate

 

Joaca-te cu noi ! legume