" />

HALVAUA, o rețetă de demult

a--

Halvaua este un produs 100% vegetal și reprezintă o sursă excelentă de energie, având o putere calorică de 549 kcal/ 100 grame, fiind indicată în activitățile care presupun un consum mare de energie.

Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești

Alfabetul mâncării sănătoase

Retete vegetariene cu „gust” de carne

„De fapt, halvaua e o adevărată tradiţie în Orient, o delicatesă. Se face în casă ca şi o prăjitură, reţeta ei fiind ceva secret, iar la noi a apărut ca un subterfugiu alimentar din timpul comuniştilor, pentru că se făcea mult ulei şi din reziduuri s-a făcut halvaua, mâncarea săracului. În Orient e un cult pentru acest produs. Reţeta ar fi veche de aproximativ 700-800 de ani, deşi sunt şi referinţe care plasează această mâncare acum 1.000 de ani. Important este cum se produce şi mai ales cantitatea consumată. Practic, se spune ca halvaua, sub diversele ei forme, a fost făcută de când s-a fabricat uleiul de seminţe, în special de floarea soarelui, îmbunătăţită dupa gust cu diverse alte seminţe, în special cele de susan. Se mai adaugă stafide” Conform Wikipedia, termenul provine din limba arabă (Halwa حلوى) şi este folosit pentru a descrie două tipuri de deserturi. Unul este pe bază de făină – acest tip de halva este uşor gelatinoasă şi este făcută din făină de cereale, de obicei griş. Ingredientele principale sunt uleiul, făina, zahărul. Al doilea tip de halva este pe bază de unt şi nuci. Această halva este sfărâmicioasă şi, de obicei, făcută din Tahini (pastă de susan) sau alte tipuri de unt de nucă, precum untul din seminţe de floarea-soarelui. Ingredientele principale sunt untul de nucă şi zahărul. Halvaua poate fi, de asemenea, bazată pe numeroase alte ingrediente, inclusiv seminţe de floarea soarelui, nuci diverse, fasole, linte şi legume cum ar fi morcovi, bostani, cartofi şi dovleci. Citeste mai mult AICI!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Ingrediente pentru o halva tradițională: 1 măr ras, 25 ml zeamă de lămâie, 1 praf scorţişoară, 2 linguri pastă de susan (tahini), 50 g miez seminţe de floarea-soarelui, 50 g susan.

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Altă rețetă simplă: INGREDIENTE: 110 g unt proaspat, 5 linguri de faina, 500 ml de apa, 100 g zahar, 1 sticluta esenta de vanilie, 80 g cacao, o mana de nuci, alune, fistic (in functie de preferinte) MOD DE PREPARARE: Se pune untul la topit, apoi se adauga faina si se amesteca pana devine maronie. Intre timp se fierbe siropul (apa cu zaharul si esenta de vanilie). Dupa ce s-a legat, se adauga si cacao si se toarna siropul peste faina „prajita”, se amesteca bine pana devine cremoasa. In functie de preferinta, se adauga nucile sau alunele pisate si se pune desertul intr-o tava. Se serveste rece. Detalii AICI!

Rețete vechi românești în cartea BUCĂTĂRIA BALKANIEI disponibilă AICI. Puteți comanda CĂRȚI cu aceeași tematică AICIwww.eintegral.ro

Joaca-te cu noi ! legume