" />

HALVAUA, o rețetă de demult

a--

Halvaua este un produs 100% vegetal și reprezintă o sursă excelentă de energie, având o putere calorică de 549 kcal/ 100 grame, fiind indicată în activitățile care presupun un consum mare de energie.

 

„De fapt, halvaua e o adevărată tradiţie în Orient, o delicatesă. Se face în casă ca şi o prăjitură, reţeta ei fiind ceva secret, iar la noi a apărut ca un subterfugiu alimentar din timpul comuniştilor, pentru că se făcea mult ulei şi din reziduuri s-a făcut halvaua, mâncarea săracului. În Orient e un cult pentru acest produs. Reţeta ar fi veche de aproximativ 700-800 de ani, deşi sunt şi referinţe care plasează această mâncare acum 1.000 de ani. Important este cum se produce şi mai ales cantitatea consumată. Practic, se spune ca halvaua, sub diversele ei forme, a fost făcută de când s-a fabricat uleiul de seminţe, în special de floarea soarelui, îmbunătăţită dupa gust cu diverse alte seminţe, în special cele de susan. Se mai adaugă stafide” Conform Wikipedia, termenul provine din limba arabă (Halwa حلوى) şi este folosit pentru a descrie două tipuri de deserturi. Unul este pe bază de făină – acest tip de halva este uşor gelatinoasă şi este făcută din făină de cereale, de obicei griş. Ingredientele principale sunt uleiul, făina, zahărul. Al doilea tip de halva este pe bază de unt şi nuci. Această halva este sfărâmicioasă şi, de obicei, făcută din Tahini (pastă de susan) sau alte tipuri de unt de nucă, precum untul din seminţe de floarea-soarelui. Ingredientele principale sunt untul de nucă şi zahărul. Halvaua poate fi, de asemenea, bazată pe numeroase alte ingrediente, inclusiv seminţe de floarea soarelui, nuci diverse, fasole, linte şi legume cum ar fi morcovi, bostani, cartofi şi dovleci. Citeste mai mult AICI!

Cea mai rafinată rețetă de tort: https://www.comentator.ro/fusion/1005-cea-mai-rafinata-reteta-de-tort-de-ciocolata-cu-cafea-si-crema-de-coniac

Un tort rafinat cu „blat” simplu de făcut, din pișcoturi: https://www.comentator.ro/fusion/1013-cea-mai-simpla-reteta-de-tort-diplomat

Prăjitura cu multă ciocolată, care nu are nevoie de cuptor: https://www.comentator.ro/fusion/1011-prajitura-madagascar-cu-trei-feluri-de-ciocolata-dar-fara-coacere

Un pic de răsfăț: https://www.comentator.ro/fusion/1019-prajitura-dalmatiana-rasfatul-permis

Cea mai simplă rețetă de salam de biscuiți: https://www.comentator.ro/fusion/1025-reteta-de-salam-de-biscuiti-pentru-incepatori

Ingrediente pentru o halva tradițională: 1 măr ras, 25 ml zeamă de lămâie, 1 praf scorţişoară, 2 linguri pastă de susan (tahini), 50 g miez seminţe de floarea-soarelui, 50 g susan.

Altă rețetă simplă: INGREDIENTE: 110 g unt proaspat, 5 linguri de faina, 500 ml de apa, 100 g zahar, 1 sticluta esenta de vanilie, 80 g cacao, o mana de nuci, alune, fistic (in functie de preferinte) MOD DE PREPARARE: Se pune untul la topit, apoi se adauga faina si se amesteca pana devine maronie. Intre timp se fierbe siropul (apa cu zaharul si esenta de vanilie). Dupa ce s-a legat, se adauga si cacao si se toarna siropul peste faina „prajita”, se amesteca bine pana devine cremoasa. In functie de preferinta, se adauga nucile sau alunele pisate si se pune desertul intr-o tava. Se serveste rece.

„Dragostea e un desert”: https://www.comentator.ro/fusion/985-galerie-foto-retetele-clasice-de-dulciuri-care-confirma-ca-dragostea-e-un-desert-briose-bezele-macarons-madeleines

O istorie dulce, cu un mare gastronom francez și câteva replici românești: https://www.comentator.ro/fusion/973-savarina-istorie-dulce-si-povestea-ei-romaneasca-retete-si-galerie-foto

Carolinele – desertul ușor de făcut și de efect de altădată: https://bucatarici.ro/carolinele-bilele-dulci-fermecate-din-anii-70-80/

Budincile – o familie culinară incredibilă: https://www.comentator.ro/fusion/924-7-feluri-de-budinca-retete-vechi-si-galerie-foto

Toate marile rețete de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto

Tortul delicios al Violettei făcut de Angie: https://www.comentator.ro/fusion/872-tort-sarlota-violetta-cu-fructe-de-padure-reteta-galerie-foto

Istoria dulce a „colacului burlan” din târgurile de azi: https://bucatarici.ro/de-la-bomul-sasesc-la-colacul-burlan-kurtos-kalacs-de-azi-o-istorie-dulce/

Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu

Măcar în weekend să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana

Joaca-te cu noi ! legume