" />

IAHNIE de FASOLE ca pe vremuri!

a---

Iahnie de fasole & Iahnie de mânătărci uscate …așa cum propunea, într-o carte veche din 1934, Simona Racoviță!

Inventați, pare-se, de haiduci dar prețuiți de tot poporul pofticios: https://www.comentator.ro/fusion/808-povestea-si-reteta-carnatilor-de-plescoi

Când mâncarea se transformă în Rugăciune, mâncărurile au Har: https://www.comentator.ro/fusion/801-reteta-de-cozonac-a-maicii-sofronia-de-la-agapia-galerie-foto

…Iarna nu-i ca vara și nici salata rusească precum salata de boeuf: https://www.comentator.ro/fusion/795-galerie-foto-si-retete-pentru-sarbatori-salata-ruseasca-nu-i-ca-salata-de-boeuf

Păstorel Teodoreanu considera că un cozonac reușit se poate face numai cu 50 de ouă de țară! Cel puțin, așa proceda bunica sa: https://www.comentator.ro/fusion/788-reteta-unica-de-la-pastorel-cozonacul-cu-50-de-oua

Zodiac culinar complet – ce și cum mănâncă fiecare dintre cele 12 zodii: https://www.comentator.ro/fusion/857-zodiac-culinar-complet-cum-mananca-unde-mananca-si-ce-mananca-fiecare-zodie

De la „Taci și-nghite” și bulz răsturnat la mămăligă cu ciocolată! https://comentator.ro/fusion/776-mamaliga-exploziva-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-2-retete-si-galerie-foto

Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu

Măcar în weekend să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana

Șoriciul definește, cred, cel mai bine sentimentul românesc al ființei… culinare (chiar și în cele mai neobișnuite combinații!): https://www.comentator.ro/fusion/733-soriciul-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-1

Multe alte retete inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Pomana Porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun” din colecția Bucătărescu, editată de Integral , disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

 

Ingrediente:

– 300 grame fasole albă

– 300 grame ceapă tăiată

– 30 mililitri untdelemn

– puțin pătrunjel verde tocat

– 8 linguri bulion de roșii ori 3-4 roșii proaspete

– câțiva căței de usturoi cojit

– sare

– piper

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

 Mod de preparare:

Fasolea, spălată, să se înmoaie în apă rece 12 ore. Există și fasole pe care o putem fierbe fără să stea în apă. O fierbem în două ape. Întâi, cu apă rece la foc, o fierbem 10 minute. Scursă de apă, o trecem în altă apă, caldă. Fierbe până va fi aproape moale să-i punem sarea. Moale, o scurgem pe sită. Până fierbe, facem sosul: încingem untdelemnul să rumenim în el ceapa, punem pătrunjelul, bulionul, sarea, piperul și usturoiul să fiarbă toate la un loc. Punem fasolea și fierbem puțintel. Scoatem usturoiul și servim rece.

La fel, putem face și iahnie de mânătărci uscate. Fiind uscate, luăm doar 150 grame. Le spălăm cu apă în clocote, apoi în ape reci. Să se înmoaie 12 ore în apă rece, cu care le punem la fiert. Moi, le scoatem și le tăiem feliuțe. Încolo, facem totul ca la iahnia de fasole, dar numai 2-3 cepe și untdelemn mai puțin.

Joaca-te cu noi ! legume