" />

PAPANAȘI – cele mai simple rețete de PAPANAȘI FIERȚI și PAPANAȘI PRĂJIȚI

papanasi

Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu

Standardele aberante din showbiz impun standardul slăbănoagelor fără forme dar nu toată lumea este de acord: https://www.comentator.ro/fusion/645-vedete-care-fac-foamea-si-farmecul-modelelor-xxl

Papanașii se înscriu între rețetele care îmi amintesc într-un fel aparte de copilărie… Și este atât de greu să aleg între papanașii fierți și cei prăjiți, așa că zic să încercăm ambele rețete!

Reţete vechi româneşti reinventate

Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii

Ingrediente
500 gr branza de vaci
4 oua
200 gr  zahar
300 gr faina
100 gr gris
esenta de rom
lamaie rasa
smantana
300 ml ulei
gem

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase
Preparare: Se pun toate intr-un bol, in afara de faina, care se adauga ulterior. Se amesteca bine, se fac rotocoale si se prajesc in ulei. Apoi, se servesc cu gem si smantana.

Aceasta nu este însă singura rețetă delicioasă de papanași, existând și varianta de papanași fierți.
Pentru acest tip de papanași, brânza de vaci se omogenizează bine cu furculița. Adăugaţi grișul și amestecaţi bine. Adăugați vanilia și zahărul și amestecați iar. Apoi, adăugaţi ouăle unul câte unul, amestecând după fiecare. În funcție de cum e brânza, mai uscată sau mai moale, s-ar putea să aveți nevoie de un ou în plus sau în minus. Lăsați amestecul să se odihnească cam jumătate de oră. În acest timp, puneți la fiert o oală mare cu apă. Dacă doriți, adăugați rom în apă, chiar se simte diferența. Într-o tigaie mai mare topiți untul și adăugați pesmetul și la foc mediu îl prăjiți până se face auriu. Stingeți focul și adăugați zahărul. Nu-l adăugaţi de la început pentru că se va arde şi pesmetul va avea o culoare neplăcută şi se va simţi gustul de ars. Papanasi fierti. Cea mai simpla reteta papanasi fierti Cu mâinile umede, din amestecul de brânză modelați bile micuțe, cam cât mingile de ping-pong. Vă umeziți mâinile după fiecare 2 – 3 papanași, merge mai ușor. Când apa fierbe dați focul la minimum și așteptați că apa să nu mai clocotească. În acel moment puteți adaugă în oală papanași până acoperiți fundul oalei cu ei. Nu-i înghesuiți prea tare, mai bine îi fierbeți în mai multe ture. Papanasii sunt fierți când se ridică la suprafață. Îi scoateți cu ajutorul unei spumiere cu găuri și îi aruncați direct în tava cu pesmet pe care o scuturați bine cu mișcări orizontale față-spate astfel încât papanasii să se rostogolească și să se acopere singuri de pesmet. Îi scoateți pe o farfurie și serviți pudrați cu zahăr vanilat, cu dulceața preferată, smântână, iaurt grecesc sau cu un sos dulc, conform Vocea.biz.

Multe rețete vechi interesante găsiți în cărțile din Colecția Bucătărescu!

Pachete de cărți de bucate la prețuri speciale!

Dar și AICI!

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Joaca-te cu noi ! legume