" />

„PÂRJOALA negustorului” – delicii de demult

a-

Reţete vechi româneşti reinventate

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată

Ingrediente & Mod de preparare:  Ia o bucată de carne de vacă de bună calitate, săreaz‑o, pipereaz‑o și rumenește‑o în unt proaspăt fără acoperirea tigăii. La jumătatea rumenirii, întorci carnea. Când o picătură de sânge începe să se ivească, pârjoala e gata. Scoate‑o din tigaie și ține‑o la cald. Scoate untul în care s‑a copt; pune în locul lui o linguriță de ceapă tocată și un pahar de vin roșu. Să scadă aproape cu totul. Apoi, dar nu pe foc, bați 50 grame unt, proaspăt și‑l torni peste ceapa și zeama unei jumătăți de lămâie. Torni acest sos pentru pârjoală și servești împreună cu cartofi prăjiți. (Dictatura Gastronomică)

Chiar dacă, astăzi, prin pârjoale (moldovenești) se pot înțelege niște megachiftele de porc, sensul inițial consemnat de Constantin Bacalbașa, presupunând o bucată de carne de vită de cea mai bună calitate, sună mult mai apetisant. Eu aș opta pentru o vrăbioară sau, dacă aș găsi, pentru o pizdulice de văcuță – nu vă jenați de rezonanța aparent vulgară, în realitate este „denumirea populară a muşchiului inghinal al vitei şi se obţin numai câteva sute de grame de carne de la un animal sacrificat, deci de aceea se găseşte destul de greu; carnea este foarte fragedă, are straturi de grăsime foarte fine şi o savoare deosebită”.

Multe alte retete inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Pomana Porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun” din colecția Bucătărescu, editată de Integral , disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Joaca-te cu noi ! legume