" />

POALE-N BRÂU sau rețeta favorită a lui EMINESCU

a

Nimic nu se putea compara cu serile de taină în care Mihai Eminescu și Ion Creangă închinau la nesfârșit, stacană după stacană, în bojdeuca din Ţicău, acolo unde dumneaei Tincuța Vartic, ţiitoarea povestitorului, îi îmbia cu tăvi aburinde de plăcinte moldovenești de poveste. Se poate spune că multe dintre paginile nepieritoare ale literaturii române nu ar fi existat fără mijlocirea teribilelor „poale*n brâu”! Că vor fi fost poalele Tincuței sau doar plăcintele aromitoare cu brânză de oi grasă, din aluat întins cu melesteul pe toată lungimea mesei, cum ne povestește și Păstorel, ei bine, aceasta-i o cu totul altă poveste!

Populara plăcintă ”poale în brâu” stă la baza tuturor plăcintelor româneşti, singura diferenţă făcând-o forma, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară. Pentru a o pregăti nu avem nevoie de multe ingrediente, fiind vorba de cele deja cunoscute şi care se găsesc în fiecare gospodărie. Vom începe prin a cerne mai întâi făina, iar apoi dizolvăm drojdia în puţin lapte cu zahăr. Adăugăm apoi ouăle în mijlocul făinei, punem drojdia şi amestecăm până când ajungem la o consistenţă medie, astfel încât să ne permită ulterior să întindem aluatul fără probleme.

Toate marile rețete de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto

Mititeii de poveste – rețetele vechi autentice și alte detalii istorice savuroase: https://www.comentator.ro/fusion/883-adevarata-poveste-a-mititeilor-si-retetele-de-mici-de-odinioara-galerie-foto

Tortul delicios al Violettei făcut de Angie: https://www.comentator.ro/fusion/872-tort-sarlota-violetta-cu-fructe-de-padure-reteta-galerie-foto

În grădina astrelor! Florile care ne definesc existența într-un zodiac inedit: https://www.comentator.ro/planeta/871-zodiacul-florilor-toate-cele-12-zodii-reinterpretate

Toate cele 12 zodii văzute din perspectivă culinară: https://www.comentator.ro/fusion/857-zodiac-culinar-complet-cum-mananca-unde-mananca-si-ce-mananca-fiecare-zodie

Ingrediente pentru aluat: -Făină-250 de grame; -Ouă-două bucăţi; -Drojdie-20,30 de grame; -Zahăr-50 de grame; -Lapte-150 de mililitri; -Unt-50 de grame; -Sare-5,10 grame. Ingrediente pentru umplutură: -Brânză-250 de grame; -Ouă-două bucăţi; -Zahăr-150 de grame; -Smântână-100 de grame; -Coajă de la o lămâie-după gust; -Stafide-după gust.

Ultimul ingredient adăugat în aluat va fi untul, urmând să îl frământăm aproximativ 10-15 minute. Lăsăm aluatul acoperit preţ de 30 de minute, timp în care pregătim compoziţia pentru brânzoaică. Ingredientele pentru compoziţie amintite anterior se pun într-un recipient şi se amestecă, iar aluatul este tăiat apoi în opt sau zece bucăţi. Pe fiecare dintre acestea se pune o lingură de compoziţie şi se pliază sub forma unui plic întors. „Se iau colţurile şi se duc spre centrul bucăţii de aluat, ce trebuie tăiată sub forma unui pătrat. Aceste colţuri trebuie duse puţin peste centrul pătratului de aluat, astfel încât să nu avem surpriza că a ieşit compoziţia din plăcintă” detaliază maestrul Nichi Mărăcine. Brânzoaicele se aşază apoi într-o tavă unsă cu puţin ulei, cu partea unde s-a făcut plierea în jos. Le lăsăm aşa timp de 10 minute, după care le băgăm la cuptor, la o temperatură de 170 de grade Celsius. Preparatul va sta la cuptor cam 30-40 de minute şi nu se va unge în prealabil cu ou şi smântână pentru că îi poate induce în eroare pe cei care îl prepară în privinţa coacerii brânzoaicei. După ce scoatem brânzoaicele de la cuptor, le lăsăm alte 10 minute pentru a se înmuia şi răci puţin, iar apoi le putem servi.

Răsfăț la cuptor: https://www.comentator.ro/fusion/880-reteta-galerie-foto-ceafa-de-porc-cu-lamaie-verde-miere-si-mirodenii

De la „Taci și-nghite” și bulz răsturnat la mămăligă cu ciocolată! https://comentator.ro/fusion/776-mamaliga-exploziva-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-2-retete-si-galerie-foto

Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu

Măcar în weekend să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana

Șoriciul definește, cred, cel mai bine sentimentul românesc al ființei… culinare (chiar și în cele mai neobișnuite combinații!): https://www.comentator.ro/fusion/733-soriciul-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-1

 

Joaca-te cu noi ! legume